RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Стало відомо, як Порошенко узурпує ЦВК

У найближчі дні парламент може звільнити 12 діючих членів ЦВК і призначити 11 нових, більшість з яких входять в число наближених і соратників президента України Петра Порошенка.

Про це стало відомо "Апострофу" від джерел у Верховній Раді.

"З 11 запропонованих президентом парламенту нових членів Центральної виборчої комісії, принаймні сім знаходяться в орбіті "Блоку Петра Порошенко" (БПП). Ще двоє - від "Народного фронту", і по одному від фракцій "Самопоміч" і "Відродження". Як можна було помітити з коментарів експертів, народних депутатів, а також реакції користувачів соціальних мереж, найбільшим розчаруванням стало те, що серед кандидатів в новий склад ЦВК відсутнє прізвище Андрія Магери. Втім, великою несподіванкою це не стало, оскільки протягом останнього місяця представники БПП заявляли, що оновлення ЦВК повинно бути повним, і раніше працювали люди в новий склад не потраплять", - йдеться в матеріалі.

"Існує версія, що для того, щоб "збити" Магеру, навіть був застосований принцип, що в президентському поданні не буде нікого з чинного складу ЦВК. Адже Магера виглядав найбільш реальним претендентом на голову ЦВК, тому що він досить досвідчений, і він показав свою політичну нейтральність. Саме тому в новий склад ЦВК і не потрапив. Якщо б він потрапив, то дуже важко було б пояснити, чому він не став головою Центрвиборчкому. Або все одно від нього багато рішень залежало, тому що апарат звертався б до нього за старою звичкою, так і зовнішні відвідувачі. Щоб не мати альтернативного незалежного центру сили, президент не подав Андрія Йосиповича на цю посаду", - розповів "Апострофу" колишній голова Комітету виборців України, а сьогодні народний депутат від РПЛ Ігор Попов.

"У постанові про призначення нових членів ЦВК вказані прізвища: Михайла Вербенського, Світлани Кущовий, Ольги Лотюк, Ольги Желтовой, Віталія Плукаря, Надії Синиці, Олега Конопольского, Євгена Радченка, Леонтія Шипілова, Романа Гребы та Алли Басалаєвої. Перші сім осіб потрапили в цей список з подачі БПП та президента. Якщо додати до зазначених семи кандидатів ще й Олега Діденка (потрапив у ЦВК за квотою Удару), повноваження як члена Центрвиборчкому якого закінчуються ще не скоро, то у президента і БПП буде 8 з 15 членів в новому складі комісії. Цього цілком достатньо для прийняття будь-яких рішень", - зазначається у матеріалі.

Більше про це читайте у матеріалі "Апострофа": Сценарій раннього Януковича: Порошенко бере під контроль виборчу систему України.