RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

РПЦ прийняла резонансне рішення щодо участі у Всеславном Соборі

Московський патріархат відмовився від участі у Всеправославному Соборі, який передбачалося провести 16-27 червня на Криті.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

"У Всеправославному Соборі повинні брати участь всі Церкви, і тільки в цьому випадку рішення Собору будуть легітимними", - заявив глава Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Іларіон за підсумками надзвичайної сесії Синоду в Москві.

За його словами, в останні дні відразу кілька помісних Православних церков - Болгарська, Антиохійська і Грузинська - відмовилися від участі в Соборі, а Сербська церква виступила за її перенесення.

В той же час митрополит Іларіон не вважає події навколо Собору безвихідними. "Ситуація, яка склалася, не катастрофічна, а штатна", - зазначив він.

Як у свою чергу наголошується в заяві Синоду Російської церкви, що надійшла у розпорядження ЗМІ, необхідно підтримати пропозицію Антіохійської, Грузинської, Сербської та Болгарської церков про перенесення проведення Всеправославного Собору на час, який передбачено в подальшому встановити за підсумками загальноправославного обговорення та за згодою предстоятелів всіх Православних церков.

"Всіляко продовжувати зусилля по зміцненню загальноправославного співробітництва у підготовці майбутнього Святого і Великого Собору, який покликаний стати справжнім свідченням єдності Святої, Соборної і Апостольської Церкви", - йдеться в заяві.

Зазначимо. що учасники Всеправославного Собору, який не скликався понад тисячу років і готувався понад півстоліття, повинні були обговорити на Криті 16-27 червня шість тем: стосунків Православної церкви з іншим християнським світом, до посту, шлюбу, церковної місії в сучасному світі, опіки православних в діаспорі, способи проголошення автономії Православних церков.

Як повідомляв "Апостроф", наприкінці минулого року в РПЦ вже заявляли про те, що проведення в 2016 році Всеправославного собору знаходиться під загрозою зриву.