RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У США розповіли про пастку, в яку Путін потрапив з економікою РФ

У приватній американській розвідувально-аналітичній компанії Stratfor порівняли економічні проблеми СРСР часів генеральних секретарів Леоніда Брежнєва і Горбачова з економічною ситуацією в Росії за президента Володимира Путіна.

Про це йдеться у звіті Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

"Коли в 1964 році Леонід Брежнєв прийшов до влади, економіка СРСР зірвалася в штопор. Але Брежнєв зробив ставку на видобуток нафти. З 1960 до 1980 року в СРСР чотири рази збільшив видобуток нафти - до 12 млн барелів на день. Рівень життя радянських громадян зріс пропорційно", - повідомляють аналітики.

У свою чергу, зазначають у Stratfor, Горбачов на початку свого правління не прагнув до проведення реформ доти, доки СРСР не зіткнувся з низкою проблем, зокрема, падінням цін на нафту і продовольчою кризою.

"Горбачов почав бачити глибокі тріщини в системі. Він публічно засудив своїх попередників, вивів війська з Афганістану, скоротив армію і військові витрати. Він розпочав діалог з президентом США Рональдом Рейганом про скорочення ядерних озброєнь, поклавши початок відлиги із Заходом. А затіявши перебудову і гласність, Горбачов розпочав глибокі політичні та соціальні реформи", - підкреслюють експерти.

За їхніми словами, сьогодні Путін опинився в схожій ситуації.

"Вже зараз росіяни відчувають тяжкість рецесії. Але збільшення соціальних витрат для боротьби з її наслідками забере гроші для інших областей. Для пом'якшення соціальних хвилювань Кремль проводить військові кампанії за кордоном. Але демонстрація Росією своєї військової потужності призводить до погіршення відносин із Заходом і обмеження іноземних інвестицій в країні. Це в свою чергу поглиблює рецесію і затримує великі проекти, зокрема, в нафтовому секторі. Результатом може стати зниження видобутку нафти", - кажуть у Stratfor.

У розвідувальній компанії додали, що саме тому ліберальне крило російської політичної еліти виступає за згортання військових кампаній РФ в Сирії і Україні і налагодження відносин із Заходом, щоб залучити в Росію нові інвестиції.

Детальніше про подібність економічних проблем в СРСР і Росії читайте у звіті Stratfor на "Апострофі".