RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Генерал у відставці розповів про причини зриву Мінських домовленостей

Генерал-лейтенант Юрій Думанський, який звільнився з лав ЗСУ, вважає, що у країни були всі можливості реалізувати перші Мінські домовленості.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню "Політком".

Думанський розповів, що восени 2014 року існувала дорожня карта з планом виведення озброєнь і поступового повернення під контроль України територій так званих ДНР-ЛНР.

"Вся окупована територія була розбита на 48 районів, де працювали робочі групи, з якими ми підтримували постійний зв'язок і здійснювали управління. Спільний командний пункт був розгорнутий в Дебальцеве. Тоді ще не було чіткої вертикалі управління бойовиками з боку РФ", - каже військовий.

За його словами, він особисто їздив на окуповані території, щоб переконати бойовиків в тому, що потрібно реалізовувати мирні домовленості. Думанський запевняє, що йому вдалося отримати підписи всіх учасників подій. "Цей документ підписав навіть представник ОБСЄ, хоча керівництво офісу в Києві забороняло йому це робити", - каже генерал.

За словами Думанського, українським військовим вдалося взяти під контроль ситуацію практично на всій лінії зіткнення, почався відвід техніки в обидві сторони. Проте в кінці листопада 2014 року, за словами генерала, його викликали до начальника Генштабу Віктора Муженка.

"Він сказав, що я повинен відкликати свій підпис, бо це вже "геополітика", - розповів Думанський. За його словами, він підкорився наказу і вранці по телефону повідомив про відкликання свого підпису ватажків бойовиків.

Нагадаємо, перші Мінські угоди були підписані 5 вересня 2014. Документом передбачалося припинення вогню на території Донецької і Луганської областей України. Однак це не вирішило конфлікт на Донбасі.

Читайте на "Апострофі" думки експертів щодо виконання політичної частини Мінських угод.