RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Раді зареєстрували законопроект про розширення сфери використання української мови

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №5670 "Про державну мову", в якому пропонується розширити сфери використання української мови.

З даним законопроектом можна ознайомитись на сайті ВРУ.

Він був зареєстрований 19 січня, а 20 січня надійшов на розгляд профільного комітету парламенту. Зокрема, пропонується зробити українську мову обов'язковою для всіх органів державної влади і місцевого самоврядування, включаючи проведення засідань, оформлення документів та звернень громадян.

Культурно-масові заходи також хочуть зобов'язати проводити тільки українською мовою, а театральні вистави на інших мовах, повинні супроводжуватися субтитрами державною мовою. Фільми в Україні також планують зобов'язати знімати виключно українською. Включення окремих реплік на інших мовах допускається при наявності субтитрів.

Українська мова в законопроекті пропонують зробити обов'язковим і для всіх ЗМІ. Передачі на інших мовах дублюються українською мовою. Телерадіокомпанії зобов'язані забезпечити синхронний переклад на українську мову при використанні учасників програми іншої мови. Інтернет-ЗМІ хочуть зобов'язати мати сторінку українською мовою, яка повинна завантажуватися за замовчуванням.

Крім цього, йдеться в законопроекті, тиражі книг на інших мовах не можуть бути більше тиражу українською мовою. У сфері обслуговування (магазини, ресторани тощо) також планують зобов'язати використовувати державну мову.

За порушення закону пропонується ввести штрафи в розмірі від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 6800 грн), якщо мова про роботу офіційних органів і бюджетних організацій, від 200 до 300 (3400-5100 грн) мінімумів у сфері освіти, науки і культури, від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів (6800-8500 грн) для ЗМІ.

За спроби "впровадження в Україні офіційної багатомовності" законопроект передбачає кримінальну відповідальність, оскільки це прирівнюється до спроб повалення державного ладу (ст. 109 КК України).

Стежити за виконанням закону планується доручити спеціальним мовним інспекторам.

Як повідомляв "Апостроф", співробітників Донецької обласної військово-цивільної адміністрації зобов'язали розмовляти виключно українською мовою.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика