RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Експерт вказала на важливість альтернативи Мінськими угодами

Екс-член Венеціанської комісії, фахівець з конституційного права Марина Ставнійчук вважає, що Україні вкрай важливо знайти альтернативу Мінськими угодами.

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Апостроф".

Існуючі домовленості втратили свою актуальність. Це стає зрозумілим, якщо подивитися на текст Комплексу заходів від 15 лютого 2015 року. "Навіть якщо і РФ, і представники агресора на території так званих "Л/ДНР", і Україна взялися б виконувати Мінські угоди, то практично алгоритм вже позбавлений тимчасових термінів, орієнтирів на виконання цих заходів", - каже Ставнійчук.

При цьому в угодах є ще один істотний недолік – кожна зі сторін трактує сам алгоритм та послідовність Комплексу заходів на свій лад.

Тому експерт наполягає на тому, що має бути альтернатива у цьому питанні. Першочерговим кроком, за словами Ставнійчук, має стати визнання ситуації як військової агресії з боку РФ. "Треба мати на увазі, що ООН, ОБСЄ, всі органи Ради Європи, які стосувалися оцінки анексії територій, військових дій, стверджують те ж саме, а Україна при цьому проводить АТО", - говорить вона. За словами експерта, цей подвійний контекст не дав українській владі "з самого початку війни діяти відповідно до встановлених міжнародним правом та внутрішнім правом України".

Докладніше про те, як виглядають альтернативні варіанти Мінських угод, читайте в інтерв'ю Ставнійчук "Апострофу".