RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Зараз йдемо по шляху в нікуди: в Україні назвали сценарії повернення Криму

Українські війська все ще не готові виконувати необхідні завдання з оборони країни, а сценарій щодо повернення Криму поки навіть не починали реалізовувати.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив екс-представник президента України в АР Крим Борис Бабін.

За його словами, сценарій повернення окупованого півострова передбачає кілька стадій.

"Сценарій повернення Криму передбачає декілька стадій. Ми зараз навіть не почали його реалізовувати. Ми ще навіть не зупинили російську агресію. Поки що йде сценарій використання Криму як знаряддя агресії проти України. Російська стратегія не зламана, вона наступає, а ми проводимо наради, бідкаємося и розводимо руками. У нас немає ніякого плану дій. Основне завдання на сьогодні - не пряме військове протистояння з Російською федерацією, боронь боже. Йдеться про комплекс заходів економічного впливу. І сьогодні, на жаль, можна констатувати, що держава стоїть на дуже неправильному шляху, коли ми хочемо під певними марками всіляко сприяти державі-агресору в посиленні економічного потенціалу. Це шлях в нікуди", - зазначає Бабін.

На думку екс-представника президента в Криму, варіант з поступовим ослабленням Росії і її відходом з Криму цілком реальний. Бабін порівнює цей можливий відхід з виходом радянських військ зі Східної Німеччини і Польщі перед розпадом СРСР.

"Це абсолютно реальний шлях, але тут все одно повинна бути велика військова складова. Перше - це можливість протидіяти ескалації російської агресії, чи готові ми до цього. Друге - можливість протидіяти диверсіям і провокаціям, що здійснюються росіянами. У нас вже був кричущий випадок, так званий "Керченський інцидент", коли росіяни захопили три судна ВМС України... А чи готові ми стріляти у відповідь, коли по нас стріляють росіяни? Як виявилося, ні. Чи готові ми хоча б затопити судна, щоб не дісталися ворогові? Як виявилося, ні", - каже Бабін.

Екс-чиновник вважає, що основне завдання українських військових - запобігти ескалації з боку Росії і бути готовими до того, щоб увійти до Криму після відходу звідти російських військ.

"Основне завдання військових на сьогодні - це запобігти, зробити так, щоб росіяни навіть не думали про це. А в подальшому, коли ситуація приведе до необхідності евакуації росіян, вони в Криму не залишать і цвяха в стіні. Там буде хаос, руїни, диверсії, провокації, спроби міжнаціональної ескалації, міжетнічної конфронтації. Тому операції з деокупації Криму в такому форматі - не активні бойові дії з росіянами, а ефективний контроль над власною територією - повинні, звичайно, бути Уявіть собі, що завтра виникає якийсь глобальний конфлікт із Російською федерацією, і вона йде з Криму. Чи можемо ми цього очікувати? А чи могли ми в 1989 році очікувати розпаду СРСР? Тобто все може бути, але ми абсолютно не готові до цього. Військова складова потрібна, тому що, коли у нас її немає, з нами розмовляють, як з танцюристом, у якого ноги відрізані по коліно", - резюмував Бабін.

Детальніше про це читайте в інтерв'ю "Апострофа" з Борисом Бабиному: Немає гарантій, що завтра Росія не запустить пару "Іскандерів" по Херсону або Миколаєву.