RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Російський економіст довів маніакальну одержимість Путіна Україною

Колишній перший заступник голови правління Центробанку Росії, економіст Сергій Алексашенко вважає, що одержимість ідеєю нашкодити Україні штовхає російську владу на вкрай шкідливі для Росії вчинки.

Про це він написав у блозі для "Ехо Москви".

Тим самим економіст прокоментував провал проекту Газпрому щодо будівництва газопроводу в обхід України - Північний потік-2.

За його словами, вся ідея масованого будівництва нових газопроводів до Європи – Південний потік, Турецький потік, Північний потік-2, — не має ніякого економічно раціонального пояснення. Наявні експортні потужності "Газпрому" на європейському напрямку майже в два рази перевищують обсяги продажів у Європі. Європа розчарувалася в Росії як в надійному постачальнику.

Алексашенко підкреслює – єдина можлива мета всіх цих багатомільярдних маніпуляцій полягає в тому, щоб позбавити Україну доходів від транзиту російського газу.

"В цілому, мрія російських політиків про обвалення економіки сусідньої країни вже приймає ознаки маніакальної нав'язливості. Подивіться, чого тільки не зробила Росія за останню пару років, крім приєднання Криму і підтримки донбаських сепаратистів: розірвала в однобічному порядку угоду країн СНД про зону безмитної торгівлі, запровадила всі можливі заходи санітарного контролю, фактично заборонила транзит українських товарів через російську територію в країни Середньої Азії і Казахстану, заборонила імпорт "Київських" тортиків в Росію. І все ніяк не хоче впасти українська економіка", - іронізує економіст.

"Я не знаю, що думають кремлівські економісти про економіку України. Можливо, вони дійсно вірять, що вона стоїть на порозі краху. Але хочу їх розчарувати – це далеко не так. А ось те, що сам "Газпром" все тугіше затягує петлю на своїй шиї – це, схоже, правда. Практична відсутність прибутку за підсумками другого кварталу, швидка втрата своїх позицій на російському ринку, непомірні витрати на будівництво газопроводів, єдиними бенефіціарами якого є друзі російського президента, – все це говорить про те, що компанія звалюється в круте піке, вийти з якого буде вкрай проблематично", - пише Алексашенко.

Як повідомляв "Апостроф", Польща заблокувала будівництво Північного потоку-2, Росії доведеться будувати газопровід без підтримки європейських інвестицій.