RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Росія влаштувала блокаду українським біженцям з Донбасу

Кількість пунктів тимчасового розміщення для громадян України, які виїхали до Росії в результаті збройного конфлікту на Донбасі, стало менше в п'ять разів за останні півроку.

Про це повідомляє Комерсант.

Якщо ще на початку 2015 року в російських регіонах діяли 576 пунктів тимчасового розміщення громадян України, а через рік їх число скоротилося до 252, то у вересні 2016 року їх залишилося 56. Зараз у них проживають 675 осіб.

Голова комітету "Громадянське сприяння", керівник мережі "Міграція і право" Світлана Ганнушкіна вважає, що закриття більшої частини пунктів передчасне, необхідність у них існує досі.

"Багато пунктів закривали з шумом, людей виганяли на вулиці, вони скаржилися. Адже якщо не буде необхідності, люди і самі підуть. Українські громадяни постійно до нас звертаються, втрачають роботу, житло. Хтось шукає гроші на повернення. Одна громадянка України з Донецька з дитиною, приміром, звільнилася з російської в'язниці, куди їй подітися, абсолютно незрозуміло",— розповіла Ганнушкіна.

За оцінкою "Громадянського сприяння", тимчасовий притулок у Росії надано 300 тис. громадян України, причому деяким з тих, що звернулися до міграційної влади для оформлення такого статусу "в ньому вже відмовляють". Власне статус біженців, за даними Ганнушкіної, мають всього 275 осіб. Ця цифра залишається актуальною з початку 2016 року: за її словами, "зі свіжих біженців" його ніхто не отримував.

Згідно з матеріалом, за офіційними даними РФ, з 2014 по 2016 рік в Росію з Донбасу приїхали близько 1 млн осіб, що складає близько 40% всіх українських мігрантів, що знаходяться в РФ .

"Представникам цих категорій мігрантів частіше доводиться стикатися з проблемами у працевлаштуванні та забезпеченні житлом, ніж звичайним трудовим мігрантам", - йдеться в матеріалі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, як у Путіна вз'їлись на українських біженців в Росії.