RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

У МЗС України розповіли подробиці подачі позову проти Росії в Гаагу

Україна просить Міжнародний суд ООН оголосити, що Росія порушує міжнародні конвенції, а також відшкодувати збитки.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомила прес-секретар МЗС Мар'яна Беца.

За її словами, на виконання доручення президента Петра Порошенка сьогодні Україна подає позов до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації в ході її незаконної агресії проти України. Позов буде поданий в рамках двох конвенцій - Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації, юрисдикцію якої визнає РФ.

"Протягом цих років ми збирали всю необхідну доказову базу, і зараз абсолютно готові і подаємо сьогодні цей позов. Скільки він займе часу важко сказати, в цілому розгляд позовів такого роду займають кілька років" - говорить Беца.

За словами Беци, Україна, по-перше, просить оголосити, що Росія порушує міжнародні конвенції, по-друге, просить зобов'язати Росію негайно припинити порушення цих міжнародних договорів, зокрема, припинити підтримку незаконних збройних формувань, які беруть участь у терористичній діяльності, дозволити працювати Меджлісу кримськотатарського народу, припинити насильницькі дії по відношенню до етнічних українців і кримських татар в окупованому Криму, припинити дискримінацію кримськотатарської та української мов в Криму. По-третє, Україна просить суд зобов'язати Росію відшкодувати збитки, в тому числі шляхом виплати належної компенсації.

"Разом з тим, сума компенсації буде визначатися пізніше шляхом компенсації пізніше, протягом виробництва", - сказала вона.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Порошенко доручив МЗС подати до Гааги позов проти Росії.