RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Європейські дипломати вказали на необхідність альтернативи Мінському формату

Під час свого недавнього візиту в Києві міністри закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон та Польщі Вітольд Ващиковський вказали на необхідність альтернативи Мінськиму формату, який би включав в себе обговорення кримського питання.

Британський та польський дипломати відзначили необхідність посилення тиску на РФ через анексію Криму. "Не можна допустити продовження агресії Росії, яку ми бачили (в Україні, — "Апостроф"). Ми ніколи не визнаємо анексію Криму. Ми думаємо, що тиск на Росію необхідно посилити, а не навпаки", – сказав Джонсон.

Саме цю заяву британського дипломата можна вважати свідченням повернення кримського питання на міжнародну порядку денного.

При цьому проблема Криму тепер обговорюється не окремо, а в контексті повного врегулювання конфлікту з Росією. Про це говорить і те, що дипломати говорили про необхідність переходу переговорів про мирне врегулювання в новий формат.

"Обидва цих формати принесли трохи позитивних змін. "Мінський" та "нормандський формат" зупинили повномасштабну війну і повномасштабний конфлікт між Україною і Росією, але обидва ці формати не вирішили проблему, не принесли мир між двома країнами, — зазначив Ващиковський. — Європа повинна запропонувати розширений формат, щоб допомогти Україні позбутися проблем, створених внаслідок російської агресії".

Таким чином польський дипломат висловив думку, що активно обговорюється в українському експертному співтоваристві. Однак зазначив, що остаточної домовленості про зміну формату немає. Також він підтвердив необхідність приєднання до альтернативних переговорів американської сторони. Зараз в якості основи для такого формату називають Будапештський формат. Фактично міністр повторив те, що було запропоновано в миротворчих ініціативах українських політиків.

Докладніше про те, з чим Україна підійшла до третьої річниці анексії Криму, читайте в матеріалі "Апострофа".