RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

На Заході розповіли, чому Путін може визнати відповідальність за катастрофу MH-17

Провідний дослідник Стенфордського Інституту Гувера і німецького Інституту економічних досліджень Пол Родерік Грегорі припустив, що президент Росії може піти на визнання відповідальності за катастрофу MH17.

Про це Пол Родерік Грегорі пише в статті для видання Forbes.

Експерт зазначає, що Росія вже відмовилася визнавати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду в Гаазі у справах, пов'язаних з анексією Криму та агресією на Донбасі. Це ж стосується і Європейського суду з прав людини.

Єдиним міжнародним судовим органом, який Москва не може ігнорувати, залишається Міжнародний суд ООН. РФ зобов'язана визнавати його верховенство, оскільки займає місце постійного члена в Раді Безпеки ООН.

Саме в Міжнародному суді ООН слухається справа за позовом України про порушення Росією двох конвенцій - і одна з них - про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Подія з малайзійським авіалайнером стосується статті 2.1. конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, яка забороняє "будь-які дії, спрямовані на загибель або нанесення серйозних тілесних ушкоджень цивільним або будь-яким іншим особам, які не приймають активну участь в збройному конфлікті".

Пол Грегорі звертає увагу на позицію, яку зайняв адвокат Росії Семюел Вордсворт. Стверджуючи, що суду не надано жодного доказу про причетність Росії, останній уточнив "Хто б не перекинув цю систему" Бук ", він діяв у відповідь на серію авіаударів з боку української армії".

На думку Грегорі, ця фраза руйнує російську ж версію про те, що знищення малазійського лайнера - справа рук українських військових.

Грегорі задається питанням, чому Москва допустила це непряме визнання і, відзначаючи, що російським запереченням ніхто не вірить, а докази накопичуються, передбачає, що згода з обвинуваченням і виплата компенсацією родичам загиблих може стати для Кремля "меншим злом", особливо якщо за цим послідує хоча-б часткове пом'якшення санкцій.

При цьому Грегорі зазначає, що російському президенту доведеться врахувати реакцію росіян, коли вони дізнаються, що весь цей час чули від уряду брехню і самі повторювали її. Якщо ж Путін на це піде, це буде означати, що він упевнений в повному контролі над населенням Росії.

Раніше "Апостроф" писав, що міжнародна дослідницька група Bellingcat опублікувала матеріал про російського офіцера, який безпосередньо відповідав за доставку комплексу "Бук" на Донбас.