RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Рада взялася за декомунізацію Криму та окупованого Донбасу

Верховна Рада в рамках декомунізації перейменувала низку населених пунктів у зоні АТО на непідконтрольній Україні території Донбасу та в окупованому РФ Криму.

Про перейменування в зоні АТО повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відповідну постанову №4086 підтримали 245 народних депутатів на засіданні парламенту в четвер.

Згідно з пояснювальною запискою, в Донецькій області перейменовано 38 населених пунктів. Зокрема, перейменовано місто Юнокомунарівськ Єнакіївської міськради на місто Бунге, місто Кіровське — на Хрестовку, місто Комсомольське Старобешівського району — на Кальміуське, місто Торез — на Чистякове. Крім того, перейменований Тельманівський район на Бойківський.

У Луганській області народні депутати перейменували 36 населених пунктів. Так, місто Кіровськ стало Голубівкою, Красний Луч — Кришталевим, місто Краснодон перейменовано на Сорокіне, місто Свердловськ — на Должанськ, відповідно перейменований і Свердловський район на Должанський. Крім того, місто Стаханов стало Кадiєвкою.

Також, як повідомляє 112, Верховна Рада повернула 75 населеним пунктам окупованого Криму кримськотатарські назви.

Зокрема, в Криму Кіровський район перейменовано на Іслямтерецький, Ленінський район - на Едикуйський, а Радянський район - на Iчкинський.

Нагадаємо, у квітні 2015 р. Верховна Рада України прийняла закон про засудження комуністичного та нацистського режимів. За даними Українського інституту національної пам'яті, нові назви у зв'язку з дією закону повинен отримати 941 населений пункт. Демонтаж усіх пам'ятників і меморіальних знаків, як і перейменування вулиць і міст, повинен завершитися в Україні до 21 травня 2016 року.

Як повідомляв "Апостроф", ПАТ "Завод "Ленінська кузня", головним акціонером якого є президент України Петро Порошенко, порушує закон про декомунізацію.

Раніше голова Закарпатської обласної державної адміністрації (ОДА) Геннадій Москаль відзвітував про завершення декомунізації в його регіоні та пригрозив відправляти незадоволених нею в зону АТО на Донбасі.