RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Порошенко попався на суперечності у заяві про декомунізацію

Президент України Петро Порошенко, який є головним акціонером ПАТ "Завод "Ленінська кузня", що порушує закон про декомунізацію, закликав українців, місцеві громади і політиків завершити процес декомунізації в країні.

Про це Порошенко сказав в ході заходів з нагоди Дня пам'яті жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Порошенко підкреслив, що не допустить повернення населеним пунктам назв часів Російської імперії.

"На цьому тижні я уважно слідкував за дискусією в Раді на цю тему — не тільки ж про генерального прокурора думав. Яке рішення я порадив би народним депутатам? З одного боку, інтереси національної безпеки вимагають завершення декомунізації. З цього виходить, що ті, хто ще не перейменувався, повинні все-таки назватися по-новому — крапка!", — заявив президент.

З іншого боку, за словами глави держави, у цьому процесі слід враховувати думку людей на місцях.

"Не вина центру, що ряд громад, часто в результаті маніпуляцій політиканів, несерйозно поставилися до проблеми і не прийняла рішення з цього питання в ті терміни, які передбачав закон. Але хіба не у ваших силах дати громадам додатковий строк і ще одну можливість прийняти рішення, самим обрати собі назву?", — сказав Порошенко, звертаючись до народних депутатів.

Він відзначив важливість того, щоб прибрати імена "катів" з мапи України. При цьому глава держави однак застеріг від повернення до імперських назвами: "Єдине застереження - не повертатися до старих імперських найменуваннями. Я не дозволю, щоб мапу України знову заплямували новоросійською топонімами", — підкреслив президент.

Нагадаємо, з 21 травня в Україні набули чинності закони, що передбачають процес так званої декомунізації в країні.

Як повідомляв "Апостроф", акціонери ПАТ "Завод "Ленінська кузня", головним з яких є президент України Петро Порошенко, розповіли, що приймуть рішення про перейменування суднобудівного заводу в рамках проходить в країні декомунізації за підсумками народного конкурсу на нову назву, але коли це буде зроблено, не повідомлялося.