RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Відомий журналіст дізнався, коли ОБСЄ зможе ввести свій контингент в ДНР/ЛНР

Питання введення міжнародної поліцейської місії на окупований Донбас буде обговорюватися на наступному тижні на саміті Великої сімки G7 в Японії.

Про це йдеться в статті журналіста Сергія Рахманіна в ZN.UA.

На розгортання повноцінного поліцейського контингенту, згідно зі статтею, знадобиться не менше півроку після прийняття відповідного рішення.

"Суперечки про чисельність майбутнього поліцейського контингенту — в самому розпалі. Мінімально можлива — від півтори тисяч (проти категорично виступає Київ, вважаючи її неприпустимо малою). Максимально можлива — до 11 тисяч (тут вже категорично проти Москва)", - йдеться в статті.

Передбачається, що місія буде оснащена легким озброєнням і забезпечена броньованої технікою, зокрема йдеться про БТР.

"Київ домагається, щоб мандат місії був максимально широким, і сподівається, що вона буде наймасштабнішою в історії. У цьому випадку ОБСЄ може звернутися до ООН з проханням надати матеріальну, технічну, консультативну та логістичну допомогу у розгортанні місії. У всякому разі, вітчизняний МЗС таку можливість опрацьовує", - пише Рахманін.

За його словами, Росія цим планам буде всіляко перешкоджати, але Україна наполягає, що без забезпечення безпеки подальші вибори і деокупація Донбасу неможлива. За задумом Києва, важку техніку бойовики повинні відвести, а контролювати процес будуть ОБСЄ.

Для проведення виборів в України повинен бути повний доступ до всієї території незаконних формувань, українські ЗМІ і партії, а також внутрішньо переміщені особи повинні мати можливість брати участь у виборчому процесі.

Для Росії такі умови неприйнятні, але і Київ не прагне провести вибори і повернути Донбас, а швидше затягує час і створіє видимість виконання мінських угод.

"В Україні не горять бажанням проводити вибори в ОРДЛО. Ще менше бажання фінансувати ОРДЛО за рахунок і без того мізерного бюджету. Але є "мінські" зобов'язання, що змушують, як мінімум, визначити готовність їх виконувати. І тому сьогоднішня тактика Банкової — приховати небажання проводити вибори за готовністю прийняти закон про їх проведення. Для цього планується забезпечити даний законопроект вимогами, на які не захоче піти Москва", - пояснює журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що у президента Петра Порошенка практично підготували законопроект про вибори на окупованих територіях і мають намір протягнути його через парламент.