RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Ажіотаж навколо можливого розпуску Ради: названо головного винуватця

Народні депутати з фракції "Опозиційний блок" готові скласти свої мандати, щоб розпустити Верховну Раду України та ініціювати перевибори парламенту.

Як передає "Інтерфакс-Україна", про це сьогодні заявив лідер парламентської фракції "Опозиційний блок" Юрій Бойко.

"Ми наполягаємо на тому, що парламент повинен працювати. Або давайте будемо чесними перед виборцями: цей парламент не відбувся. Давайте саморозпустимося, і нехай люди обирають парламент такий, який їм потрібен, щоб вони відчували, що про них піклуються. Позиція нашої фракції - ми готові здати 43 мандати, нам треба ще 80 "з копійками" для того, щоб цей парламент перестав існувати, і люди обрали новий склад Ради", - сказав Бойко в ході погоджувальної ради депутатських груп та фракцій Ради в Києві в понеділок.

Він також зазначив, що перед тим, як саморозпуститися, Верховна Рада повинна прийняти новий закон про вибори на Донбасі.

Однак, як повідомляє "Інтерфакс-Україна", згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", дострокові вибори в Раду підтримують лише 38% українців, тоді як 47% - виступають проти.

При цьому, як зазначають у соціологічній групі, однозначно підтримують проведення позачергових парламентських виборів в Україні лише 17% опитаних, а скоріше підтримують 21% (разом – 38%), тоді як однозначно не підтримують 25% і швидше не підтримують 22% опитаних (разом – 47%).

Це найменший показник кількості прихильників дострокових виборів за останній рік: в ході опитування в лютому поточного року підтримували проведення дострокових виборів 45% опитаних (41% не підтримували), в листопаді 2015 року за дострокові вибори було 41% українців (проти – 43%), у вересні – 42% (проти – 45%).

При цьому, якби такі вибори були призначені на неділю, прийшли б на них 56% опитаних (у тому числі 26% - однозначно), a 32% - не прийшли б (у т. ч. 22% - однозначно).

У лютому на дострокові вибори висловлювали готовність прийти 62% респондентів (30% не прийшли б), в листопаді 2015 року – 61% (не прийшли б також 30%), у вересні 2015 року – 74% (не прийшли б 20%). Роком раніше, в липні 2015 року, були готові прийти на вибори 64% опитаних, не прийшли б 29%.

Повідомляється, що дослідження було профінансовано урядом Канади.

У свою чергу спікер Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що ідея проведення позачергових виборів у Раду просувається за вказівкою Кремля, щоб загальмувати розвиток України.

"Сценарій дострокових виборів Верховної Ради - це сценарій Кремля, спрямований на те, щоб зупинити розвиток воюючої країни", - написав політик у своєму Twitter.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Парубій заявив, що законопроект про вибори на Донбасі теоретично може з'явитися в парламенті і може бути включений до порядку денного сесії, але перспектив його прийняття немає.