RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Експерт пояснив, чому оренда Криму в обмін на зняття санкцій вигідна Росії

Історія з появою так званого "плану Артеменка" про можливість зняття санкцій з РФ в обмін на отримання орендної плати за Крим цікава по більшій мірі для Росії.

Таку думку в коментарі "Апострофу" висловив політтехнолог Андрій Золотарьов.

"Саме в РФ зараз розглядаються такі ідеї, які б їй дозволили зберегти контроль над Кримським півостровом, вийти з режиму санкцій, нормалізувати відносини з Європою, США та Україною. Як мовиться, і щоб "вовки ситі, і вівці – цілі". Звичайно, росіяни поки що не в безпорадному становищі, але шукають варіанти на відміну від нас. Вони працюють стратегічно, дивляться на кілька років вперед, і тому намагаються формувати порядок денний на завтрашній день", - говорить експерт.

Політтехнолог зазначив, що у Вашингтоні стратегія по відношенню до України все ще на стадії формування: "Це процес не швидкий, але пакет інформації з рук України вже є. Трамп раніше мав дуже туманне уявлення про те, що у нас відбувається, але зараз його менеджер підметушився, і президент США вже достатньо поінформований. Тому протягом місяця-іншого можна чекати якогось плану дій від американців. А ідеї Артеменка, вважаю, поки ніякої ролі не зіграють".

"З іншого боку, у плану Артеменка є шанс стати подразником в самій Україні, і викликати значно більший резонанс, ніж в Росії чи Вашингтоні. Думаю, на ньому всередині країни будуть вправлятися у жорсткій політичній риториці. Але сам президент Порошенко реагувати особливо на депутата не стане: не царська це справа", - каже Золотарьов.

"Взагалі виглядає дуже дивним, що подібного роду ініціатива походить від депутата, який представляє "мегапатріотичну" фракцію у Верховній Раді. І, судячи з усього, ніякого попиту з Артеменка в самій партії не буде. Навряд чи він буде викинутий з фракції, або якось покараний, ніяких репресій проти нього не буде", - сказав експерт.

Як повідомляв "Апостроф", представник президента України в парламенті Артур Герасимов вважає, що за "планом Артеменка" стоїть РФ.