RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

​Урядова підтримка аграріїв виявилася фікцією – Скоцик

Агровиробники вже третій місяць чекають на обіцяні урядом дотації, однак влада зосередилась на гальмуванні аграрної реформи, намагаючись заробити на поспішному впровадженні ринку землі.

Про це в своєму блозі на порталі "Лівий берег" пише лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

Автор нагадав, що наприкінці 2016 року міністр агрополітики і прем'єр-міністр активно включилися в інформаційну кампанію «підтримки аграріїв». Експерт вважає, що знищивши ефективну податкову систему, що передбачала спецрежим ПДВ та інші некорупційні механізми, уряд нічого не дав натомість.

"Головною метою цієї потужної піар-діяльності було лише бажання охолодити протестні настрої виробників, а також розділити аграріїв на великих і малих, тваринників і рослинників. Ті, хто «повівся» на відверто шахрайські непрозорі схеми уряду, сьогодні можуть переконатися, що замість 20-25 млрд грн. інвестицій, які раніше йшли на розвиток аграрного сектору, аграрії не отримали навіть анонсованих урядом 5,5 млрд грн. Як і передбачалося, більшість агровиробників або не мають доступу навіть до цієї мізерної «допомоги», або ж не хочуть з нею зв’язуватися", - пише Скоцик.

На думку політика, в Україні свідомо гальмується конструктивна аграрна реформа. Тим часом у податковій сфері зроблено все, щоб остаточно вимити усі фінансові резерви у малого і середнього фермера, пише автор. За його словам, рядових власників паїв позбавили будь-якої перспективи через тотальне подорожчання і зростання тарифів.

«Українців підводять до того, щоб вони продавали землю за безцінь, причому конкретним покупцям і за тою ціною, яку їм назвуть. Триває підготовка до розпродажу України і перетворення українця у кріпака на власній землі», - підкреслив Скоцик, нагадавши, що в коаліційній угоді 2014 року завершення цієї реформи було одним із головних пріоритетів. На цей момент з 12 запланованих кроків виконано тільки три, попри це, уряд та президент у проекті меморандуму з МВФ пообіцяли, що у травні 2017 року буде проголосовано законопроект про обіг землі сільськогосподарського призначення.

«Уряд пропонує розпочати з продажу державної землі. Очевидно, що державну землю продаватиме державний апарат, а точніше – наскрізь корумповане чиновництво. Якщо ми подивимося на структуру земельної власності, то сьогодні на балансі Держгеокадастру перебуває близько 18,5 млн га землі сільгосппризначення. Це майже половина всієї орної землі в Україні. Решту правдами і неправдами беруть у «довгострокову оренду» великі латифундії. На сьогодні це кілька олігархічних сімей, а корумпований Держгеокадастр виступає головним латифундистом», - пояснив автор.

"Земля повинна належати громадам і бути розділена між усіма громадянами України. Але першим етапом до такої системи повинна стати належна інвентаризація всієї землі, впровадження запобіжників, які не дозволять масове скуповування землі. Наступним етапом має стати створення сприятливого податкового законодавства, яке допоможе розвинутися сильному малому і середньому бізнесу. Для цього має працювати банківська система, що надаватиме кредити під виробництво на 15-20 років під низький відсоток», - підкреслив Скоцик.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаВлада
Теги: