RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Стало відомо, як офіцери України і РФ віддають один одному честь на Донбасі

Генерал-майор Радіон Тимошенко, голова Спільного центру з контролю і координації режиму припинення вогню (СЦКК) з української сторони поділився особливостями взаємовідносин українських і російських офіцерів на Донбасі.

Про відносини з російськими офіцерами Тимошенко розповів в інтерв'ю "Апострофу".

За словами генерал-майора, у перші два тижні після вступу на посаду психологічно йому було дуже важко вести переговори з російськими військовими.

"Не буду приховувати, особливо перші два тижні з моменту вступу на посаду, психологічно було дуже важко. Але поставлене завдання потрібно виконувати, а це означає також брати участь у брифінгах (спільні зустрічі з представниками ОБСЄ і РФ) і в переговорах з російською стороною СЦКК", - розповідає голова СЦКК з української сторони.

"Щодо взаємовідносин з ними (російські офіцери живуть у тому самому санаторії в Соледарі, де розташований штаб СЦКК і де проживають українські співробітники центру), то наведу такий приклад: у нас прийнято віддавати військову честь, але коли повз мене перший раз пройшов російський офіцер і не віддав честь, я йому сказав: "Товариш майор, хто воював, той ціну честі знає". Йому стало незручно", - говорить Тимошенко.

"Тому щодо військового вітання в нас в СЦКК немає жодної людини серед російських офіцерів, яка б не віддавала мені військову честь. Так само, якщо йде російський генерал, то і мої офіцери його вітають. Це скоріше норма етикету, яка не дає перерости відносинам в антагоністичні і, як наслідок, зруйнувати тонку грань співробітництва в галузі припинення вогню, ніж данина поваги один до одного. Ми також дотримуємося певного дипломатичного етикету - це стосується, в тому числі, рукостискання перед початком брифінгу", - розповідає український генерал.

"При цьому про жодне "братання" не йдеться і не може йти в принципі", - підкреслює голова СЦКК з української сторони.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Ні про яке братання з російськими офіцерами і мови бути не може.