RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Доповідь ООН щодо катувань в Україні: з'явилися нові скандальні подробиці

Помічник генсека ООН з прав людини Іван Шимонович навів приклади того, як правоохоронці в Україні застосовують катування до ув'язнених.

Про це написав у своїй статті для видання Times, яку він опублікував такоже у своєму Facebook, журналіст Максим Такер.

Шимонович в інтерв'ю розповів про один випадок, коли підозрюваний був схоплений людьми в масках, імовірно СБУшниками. І при цьому йому кілька разів в голову вдарили розрядами електрошокера.

"Один з тих, хто його затримував, сказав: "Ніхто не знає, де ти. Тобі варто подумати, чи давати свідчення, або ми відвеземо тебе в ліс і зариємо в могилу". Потім ці люди в масках розбили підозрюваному ліву руку за допомогою молотка, а також били його по голові, спині і лівому коліну. "У результаті він був змушений зізнатися на камеру, що є членом збройного угруповання. Потім його відвезли до СБУ, де він був офіційно затриманий", - цитує журналіст Шимоновича.

"В іншому випадку ООН встановила, що агенти СБУ прикували підозрюваного до батареї, надягли протигаз на голову і душили його. Потім під'єднали струм через вологу ганчірку в рот і катували його. При цьому весь час били його по геніталіях", - передає слова помічника генсека ООН Такер.

Нещодавно Шимонович спровокував скандал заявою про появу в Україні секретних тюрем.

Як повідомляв "Апостроф", днями навколо підкомітету ООН із запобігання катуванням та СБУ розгорівся скандал. Представники ООН достроково перервали свою місію в Україну, звинувативши СБУ в недопуску їх у деякі в'язниці. Голова СБУ Василь Грицак пояснив ситуацію.