RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Журналіст піддав сумніву доповідь ООН про тортури в Україні

Український журналіст Юрій Бутусов вказав на брехливість статті журналіста Максима Такера, в якій помічник генсека ООН з прав людини Іван Шимонович заявив про те, що в Україні з'явилися секретні тюрми, де катують ув'язнених.

Про це Бутусов написав у своєму Facebook.

"Хто в курсі які гриби вживає хорватський дипломат Іван Шимонович з офісу ООН, який заявив, що Україна реалізовує програму тортур проти "учасників проросійських повстанських груп"? Зверніть увагу на статтю в "Таймс" - хто зможе написати в редакцію з Британії, що стаття журналіста Максима Такера суперечить фактам і сама себе спростовує?", - обурюється Бутусов.

"У звіті ООН, пише The Times, задокументовані сотні випадків неправомірного затримання, тортур і поганого ставлення до затриманих з боку як "проросійських збройних груп", так і урядових структур. За даними видання, у звіті стверджується, ніби український уряд підтримує "масштабну й брутальну програму тортур" застосовується до затриманим учасникам "проросійських повстанських груп". Фотографія підписана - "Офіцер української спецслужби стоїть біля монітора, показує майора російської армії, затриманого на вихідних", - наводить цитати з статті Бутутсов.

За даними журналіста, фотографія затримання майора ЗС РФ Старкова була зроблена в липні 2015-го року, а зараз його вже обміняли на полоненого українського офіцера.

"Старков заявив, що його в полоні ніхто не катував, ставилися нормально, жодних тілесних ушкоджень у нього немає. Чи не здається вам, що ця фотографія спростовує текст статті? Чи не вважаєте ви, що майор Старков з армії РФ не може вважатися учасником проросійської повстанської групи" - він військовослужбовець іноземної армії, який же з нього "повстанець"? Якось несолідно такі недоладності допускати в "Таймс", - докоряє ЗМІ журналіст.

"На жаль, Іван Шимонович з офісу ООН чомусь не вважав можливим проїхатися по підвалах Донецька і Луганська, чомусь не згадав, що на Донбасі окупаційна російська армія і найняті РФ бойовики вбивали і катували українських полонених і мирних жителів, викрадали українських громадян і вивозили в РФ. Чомусь на адресу Кремля біля офісу ООН не знайшлося ніяких критичних зауважень. Як ніби це Україна розв'язала війну і вдерлася на територію Росії. Гей, офіс ООН - а коли проїдете по російських тюрмах, коли дасте оцінки масових вбивств українських громадян російської армією і російськими терористами?", - закликає ООН до об'єктивності український журналіст

"Сподіваюся Єврокомісія, всі українські та міжнародні журналістські організації, швидко і злагоджено виступлять зі спростуванням цієї брехні, це ж Таймс - і порушення прав людини і журналістських стандартів кричуще, чи не так?", - сподівається на швидку реакцію України Бутусов.

Як повідомляв "Апостроф", сьогодні Шимонович заявив про те, що "порушення прав людини на окупованій території" Донбасу ставить під сумнів можливість проведення там чесних виборів.