RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Всеправославний Собор: в РПЦ оцінили перспективи відділення української церкви

Російський релігійний і громадський діяч, протодиякон Російської православної церкви (РПЦ) Андрій Кураєв вважає, що Вселенський патріарх Варфоломій, швидше за все, задовольнить прохання Української православної церкви (УПЦ) відокремитися від Московського патріархату.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Щодо перспектив звернення українських депутатів з приводу надання автокефалії Української Православної Церкви, думки експертів розділилися. Так, російський релігійний і громадський діяч, протодіакон РПЦ Андрій Кураєв заявив, що Вселенський патріарх Варфоломій, найімовірніше, підтримає бажання УПЦ відокремитися. На думку Кураєва, може бути прийнято рішення про визнання УПЦ частиною Константинопольської церкви, а пізніше, мабуть, їй дарують автокефалію. Представник РПЦ, втім, вважає, що відділення УПЦ не буде мати великого історичного значення для Московського патріархату", - пише журналіст.

А ось Співробітник Інституту релігії та суспільства Анатолій Бабинський вважає, що патріарх Варфоломій не надасть автокефалію жодної з українських православних церков, навіть УПЦ КП. За словами експерта, для Константинопольського патріарха важливо не просто дати автокефалію однієї з українських церков, а в цілому всієї української Православної Церкви.

"УПЦ КП має розвинену структуру, але ця структура не настільки розвинена, як того б хотів Константинополь. Їм (УПЦ КП і МП) могли б запропонувати якусь перехідну форму, наприклад, бути Митрополією Константинопольського Патріархату, як це колись уже пропонувалося", - вважає експерт.

Більше про це читайте у матеріалі "Апострофа": Один шанс за тисячу років: чи зможе українська церква відокремитися від російської.