RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Україна показала першу в світі Конституцію: опублікований документ

З нагоди Дня Констутиції в мережі показали розроблену ще в 1710 році в Україні Конституцію Пилипа Орлика.

Фото документа опублікували у Twitter History Ukraine.

"Конституція Пилипа Орлика — перша конституція у світі, конституції в Європі та США з'явилися лише 70 років потому", — прокоментували там фото документа.

Фото з Twitter Ukraine History

Конституція Пилипа Орлика — договір гетьмана Війська Запорізького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська (від старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), який визначав права і обов'язки усіх членів Війська. Документ був укладений у 1710 року, затверджений шведським королем Карлом XII. Написаний він латиною і староукраїнською, складається з преамбули та 16 статей. Вважається пам'яткою української політико-філософської та правової думки. За оцінкою українських істориків, це одна з перших європейських конституцій нового часу. Силу ця конституція не набула, бо була написана в умовах вигнання.

Нагадаємо, сьогодні, 28 червня, в Україні відзначається День Конституції. 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла Конституцію України — першу Конституцію незалежної української держави. Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту — про державні символи України, про державну українську мову, про право приватної власності.

Як повідомляв "Апостроф", з нагоди Дня Конституції України в мережі зробили іронічний колаж, де показано шість українських Конституцій.