RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

У РПЦ запропонували піти на нечувану поступку українській церкві

Російський релігійний і громадський діяч, протодиякон Російської православної церкви (РПЦ) Андрій Кураєв запропонував РПЦ по своїй волі дати автокефалію Українській православній церкві.

Про це він сказав в ефірі Эхо Москвы.

"Для вирішення української проблеми так, потрібен певний героїзм, чесно сказати, може бути, з нашої сторони. Я знову і знову кажу: я вважаю, що поки не пізно Москва повинна дати автокефалію Українській церкві на своїх умовах, щоб не тікати звідти, як нас звідти коліном під зад, а от подарувати, але з московських рук подарувати автокефалію, щоб була вдячна пам'ять про це", – упевнений Кураєв.

За його словами, завдяки цьому на наступному Всеправославному Соборі у Російської православної церкви був би не один голос, а два голоси: Російської та Української церков.

"Щоб та делегація на майбутньому Соборі українська не бачила б у нас ворогів. Як, вибачте, коли вчасно подарували незалежність Фінляндії, так це на довгі роки зробило її вірним союзником", - зазначає церковник.

Він поскаржився, що церковна дипломатія в Росії поки не здатна на такі важливі і складні рішення.

Як повідомляв "Апостроф", Всеправославний собор, який пройшов з 16 по 26 червня на Криті під головуванням Константинопольського патріарха Варфоломія, натякнув, що поки не бачить доцільності у наданні автокефалії новим церквам.
Раніше український парламент звернувся до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням об'єднати українські православні церкви в одну і дати їй автокефалію.

Більше про це читайте у матеріалі "Апостроф": Один шанс за тисячу років: чи зможе українська церква відокремитися від російської.