RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Соплі і показуха: психолог викликала шок скандальною колонкою про флешмоб українок

У соціальних мережах активно обговорюють блог психолога Олени Савінової, яка жорстко розкритикувала несамовитий флешмоб "Я не боюся сказати" в українському сегменті соцмережі Facebook.

Колонка автора опублікована на BBC Україна.

На її думку, колективне обговорення минулих випадків зґвалтування чи сексуальних домагань у соціальних мережах частково надумане, а реальним жертвам може швидше нашкодити ніж принести користь.

"Іноді, піддавшись колективного тиску, що з жертвами нерідко буває, людина вдається до зайвої відвертості. Згодом же буде відчувати себе ще гірше - від невластивої їй щирості, від усвідомлення того, що її знову використовували, а вона не змогла відстояти право на свою приватність", - пише вона.

При цьому Савінова місцями досить різко висловилася про флешмоб.

"І незважаючи на те, чи готові ви зараз до емоційного ексгібіціонізму, ті, хто вирішив піддатися стихійного психоаналізу, і ті, кому як рядовим користувачам ФБ доводиться ставати примусовими вуайеристами, потоки свідомості "жертвглумлінь" зливаються у ріки соплів-співчуття. Ті ж у свою чергу впадають в океан вселенського плачу", - пише психолог.

"Нас переконують: не бійся зізнатись, що ти жертва, і я теж, і він, і вона - "вместецелаястрана", жертвою бути модно, жертвою бути круто, ну, давай, приєднуйся. Що вже саме по собі небезпечно, хоча і стара як світ технологія вігнання себе в нещасний стан і розкручення інших на жалість", - додає вона.

За її словами, багато жінок під впливом флешмобу починають додумувати неіснуючі моменти у своїх історіях з насильством.

"І ось вже чомусь в основному дівчата і жінки намагаються згадати або придумати, хто там їх коли схопив за лікоть або коліно", - пише Савінова.

У мережі коментарі психолога викликали бурю гніву.

"BBC Ukrainian, сіріазлі? яке люте позорище. Коли вже в фб смайл з фейспалмом з'явиться? дуже треба", - обурюється користувач Юрій Франк.

"BBC Ukrainian – це не альтернативна точка зору, це висміювання і знущання. Це просто п...ц. Звісно можна критикувати перекручування і перекоси, але не в такій же манері", - обурюється користувач Артем Чапай.

Як повідомляв "Апостроф", раніше журналіст пояснив суспільну важливість флешмобу "Я не боюся сказати".