RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Хресна хода: з'явилися пояснення до скандального відео з Києва

В Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) заявили, що не мають ніякого відношення до виконання 17 липня на Софійській площі в Києві гімну царської Росії.

Про це йдеться в офіційній заяві, опублікованій на сайті церкви.

"Українська Православна Церква немає жодного відношення до цього політичного заходу. Жоден клірик УПЦ не брав у ній участі та не надавав її учасникам благословення на подібні політичні акції.

Слід нагадати, що Священний Синод Української Православної Церкви своїм рішенням від 11 листопада 2008 року (Журнал №92) наголосив, що жодна хресна хода – всеукраїнська чи така що організується єпархіями, парафіями, монастирями, братствами, сестринствами тощо, – не може проходити під політичними гаслами або бути присвячена подіям політичного життя. Тому неприпустимим є поєднання релігійної символіки та політичних гасел, а зібрання громадян під стінами Київської Софії 17 липня ні в якому разі не можна називати хресною ходою.

Вочевидь, ця дешева провокація була здійснена з метою дискредитації УПЦ. Про це свідчить той факт, що провокатори вільно себе почували в центрі міста, позуючи перед фото- та відеокамерами", - йдеться в заяві.

Реакцію церкви з іронією прокоментував у своєму Facebook український блогер Вадим Фульмахт.

"Класика: залишилося дізнатися, що ці клірики УПЦ звільнилися в минулому році і приїхали заспівати "БЦХ" у свою власну відпустку :) А ще порадувало ось це:

"Вочевидь, ця дешева провокація була здійснена з метою дискредитації УПЦ. Про це свідчить той факт, що провокатори вільно себе почували в центрі міста, позуючи перед фото- та відеокамерами".

Ну так, якби це були православні клірики, то вони б "вільно себе не почували в центрі міста" - фошисти же навколо", - написав він.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилося відео, на якому учасники скандального хресного ходу Української Православної Церкви Московського патріархату співають біля Софії Київської "Боже, царя храни".