RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Війна на Донбасі: в Україні розповіли, як підірвати ситуацію в ДНР/ЛНР

Політолог, уродженець окупованої Горлівки, Олег Саакян вважає, що у зв'язку з важкою соціальною обстановкою в незаконних ДНР і ЛНР у влади України є шанс розхитати ситуацію на окупованих територіях.

В коментарі "Апострофу" він заявив, що у підконтрольних ДНР і ЛНР регіонах Донецької та Луганської областей чітко простежується наявність трьох паралельних світів з нерівноцінним доступом до благ і можливостей - це мілітаристський прошарок, чиновники і пересічні мешканці.

"Навіть у часовому розрізі кожен з них має свій час для існування, наприклад, ніч – це час "військових". З приводу цього розподілу досить часто відбуваються конфлікти, однак оскільки третя когорта людей (звичайне населення, – "Апостроф") повністю позбавлена можливості впливати на політико-адміністративні процеси, але в даний момент рано ще говорити, що подібні бунти можуть перерости в соціально-політичну напруженість і викликати внутрішні революційні процеси", - сказав Саакян "Апострофу".

Політолог звертає увагу на те, що рівень довіри не є тим ресурсом, на який спирається окупаційна адміністрація: "Вони опираються на репресивний апарат, посилення якого і ще більшого витіснення незгодних і варто очікувати".

Разом з тим, Саакян вважає, що Україні потрібно докласти максимальні зусилля для розпалювання конфліктів між бойовиками і "чиновниками" на окупованих територіях: "Тут російські куратори фактично нічого не зможуть зробити. При наростанні конфліктів "спостерігачі" з РФ будуть просто спостерігати за перебігом подій".

Експерт наполягає, що найбільш перспективним у цьому відношенні для української сторони є поле "територіальних еліт" так званих ДНР і ЛНР: "Граючись з місцевими "елітами", можна спробувати максимально зіштовхнути лобами перші дві групи бойовиків і "чиновників"). Там є низка конфліктних моментів: ресурси, повноваження і так далі, при перерозподілі яких може спалахнути велика пожежа", - пояснив Саакян.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа" Живемо за колючим дротом: місцеві жителі Донбасу розповіли про конфлікти з бойовиками ДНР і ЛНР.