RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

​Історик зробив тривожне спостереження про ймовірність масштабного вторгнення РФ в Україну

Росія може вже найближчим часом вдатися в Україні до реалізації "сирійського сценарію", коли будуть повністю введені війська з подальшим поділом територій.

Про це американський історик, письменник і художник українського походження Олександр Мотиль пише у своїй статті на сайті Atlanticcouncil.org.

Професор звернув увагу, що в країнах з диктатурою експерти часто озвучують думки фактично від імені керівництва держави. Мотиль підкреслив, що останнім часом в Росії було кілька гучних заяв про можливість масштабного вторгнення РФ в Україну.

Зокрема, Мотиль згадав слова екс-чиновника адміністрації президента РФ, економіста Михайла Хазіна про можливість поділу України на декілька частин. Також в цьому ключі історик нагадав заяву провідного експерта Центру військово-політичних досліджень МДІМВ (університет МЗС Росії) Михайла Александрова про масштабні авіаудари РФ по Україні.

Мотиль вважає, що поява таких думок на ТБ і в соцмережах від відомих експертів свідчить про те, що Кремль промацує грунт щодо цього питання. Також історик відзначає ймовірність реалізації в Україні "сирійського сценарію", коли РФ застосує авіацію і почне масштабне наземне вторгнення. Потім, пише Мотиль, Росія може почати вирішування питання про поділ України.

Втім, історик пояснює, що Росія зазнає великих втрат у разі масштабного наступу. При цьому для повної окупації України Путіну знадобиться більше півмільйона військових.

"Російське вторгнення, ймовірно, матиме успіх, якщо Росія застосує свої військово-повітряні сили. Проте подальше просування буде надзвичайно дорогим", - пише Мотиль.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Мотиль пропонував Україні повністю відмовитися від окупованого Донбасу.