RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

В Україні відзначається День Соборності: що варто знати про це свято

22 січня в Україні відзначається День Соборності - на честь проголошення возз'єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) у 1919 році.

Офіційно це свято відзначається з 1999 року. Деякий час, з 30 грудня 2011 року, у цей день відзначався "День Соборності та Свободи України" - своїм указом тодішній президент України Віктор Янукович переніс День Свободи з 22 листопада та об'єднав із Днем Соборності. Цей указ був відмінений 13 листопада 2014 року президентом Петром Порошенко.

22 січня також прийнято згадувати й іншу подію, яка сталася у 1918 році - прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради, який проголосив повну незалежність УНР.

Переговори між УНР та ЗУНР щодо об'єднання йшли з жовтня 1918 року. Сам Акт Злуки був проголошений саме 22 січня 1919 року на урочистих зборах у Києві, на Софійській площі. Єдиним гербом об'єднаної держави став тризуб.

Проголошення Акту Злуки на Софійській площі, Київ, 22 січня 1919 року. Фото з архіву Українського Інституту національної пам'яті

Втім, об'єднання так і не було завершене - незабаром УНР фактично припинила своє існування, а її території увійшли у склад СРСР та Польщі.

Традиційно у День Соборності проходять урочисті заходи, демонстрації, ходи та концерти. Але головною традицією є "живий ланцюг".

Найперший "живий ланцюг" був організований 21 січня 1990 року, він зв'язав Івано-Франківськ, Львів та Київ. За офіційними даними, у ньому взяли участь 450 тисяч людей.

Сьогодні в Києві о 10:00 на мосту Патона пройде флешмоб "живий ланцюг", який повинен символічно об'єднати правий та лівий береги Дніпра. Саме на мосту Патона "живий ланцюг" відбувався і в попередні роки.

Крім цього, пройдуть і більш офіційні заходи - традиційне покладання квітів до пам'ятників Тарасові Шевченку та Михайлу Грушевському, повідомляє Київська міська державна адміністрація. Також на вулиці Січових стрільців буде відкрита меморіальна дошка на честь Євгена Коновальця - засновника Організації українських націоналістів (ОУН).

Також урочисті заходи на честь свята пройдуть у багатьох містах України - у тому числі й флешмоби "живий ланцюг".

Окремо нагадаємо, що саме 22 січня три роки тому, у 2014 році, були вбиті Сергій Нігоян, Михаіл Жизнєвський та Роман Сеник, які стали першими жертвами Революції гідності.