RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Православні відзначають Прощену неділю: значення, звичаї та заборони в цей день

Православні християни 26 лютого відзначають Прощену неділю - останній день Масляної і останню неділю перед Великим постом.

Сьогодні остання з чотирьох неділь підготовки до Великого посту в православ'ї, коли дозволяється їсти скоромну їжу: молочні продукти, м'ясо, рибу і яйця.

На Прощену неділю в церквах на літургії читається Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, адже тільки так можна отримати прощення гріхів від Отця Небесного. Служба в церкві закінчується взаємними проханнями про прощення і тоді можна вступати у Великий піст перед Великоднем.

Чин прощення з'явився в монастирському житті єгипетських ченців. Перед настанням Великого посту, щоб підсилити подвиг молитви і підготуватися до світлого свята Великодня, ченці розходилися по одному по пустелі на всі сорок днів посту. Деякі з них вже не поверталися назад: хтось був роздертий дикими звірами, інші загинули в мертвій пустелі. Тому, розходячись, щоб зустрітися тільки на Великдень, ченці просили один у одного вибачення за всі навмисні чи ненавмисні образи, як перед смертю. І звичайно, самі від душі прощали всіх. Кожен розумів, що їх зустріч напередодні Великого Посту може виявитися останньою. Для того і існував чин прощення — щоб бути примиреним і прощеним з усіма і — завдяки цьому — з Самим Богом.

У Прощений день просять вибачення не тільки у живих, але і у тих, хто пішов у світ інший. Для цього раніше ходили на кладовища і залишали на могилах млинці. В наш час досить попросити подумки прощення, а також помолитися за їх упокоєння.

У Прощену неділю не можна вживати алкоголь, а краще намагатися очистити і душу, при цьому вітається ритуальний похід до лазні.Не можна злитися, сваритися і обурюватися, намагайтеся зрозуміти будь-яку неприйнятну ситуацію і попросити допомоги.

Також Прощений день — це тиждень Адамова вигнання. В цей день на службі у церкві згадують історію Адама та Єви, їхнє гріхопадіння і непослух, показуючи приклад того, як Бог простив непослух своїх створінь і подарував їм шанс на нове життя.

На Прощену неділю прийнято їсти вареники. За народною приказкою, на Прощену неділю "і бусурмани вареники їдять!". Ритуальна вечеря в Прощену неділю називалася заговини, а останнім блюдом найчастіше була яєчня, оскільки після Масляної у всіх господинь залишалися вдома яйця. В цей же день за звичаями спалювали всі залишки святкових страв, а посуд ретельно мили.