RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Насильство за наказом: у Польщі повторили всесвітньо відомий експеримент

У Польщі провели аналог експерименту американського професора Стенлі Мілгрема, який у 60-ті роки довів, що 90% людей здатні заподіяти болю або навіть вбити безневинну людину, якщо наказ буде віддавати досить авторитетна фігура.

Результати дослідження опубліковано в журналі Social Psychological and Personality Science.

Польські психологи набрали групу з 80 учасників з рівною кількістю чоловіків і жінок віком від 18 до 69 років. Половині учасників експерименту пропонувалося за винагороду заподіяти фізичного білю (електричним струмом) іншому учаснику, для цього передбачалося використовувати десять кнопок, в залежності від сили струму.

Приблизно 90% відсотків виявилися готові піти на експеримент. Але, якщо жертвою стала жінка, кількість погоджень зменшувалася. Автори зазначають, що в дійсності ніхто з учасників не піддавався ударам струму.

Нагадаємо, в оригінальному експерименті Мілгрема, який потім увійшов в канон соціальних досліджень, брало участь кілька десятків людей різного віку та соціального походження. Він підманув їх, сказавши, що візьмуть участь у дослідженні впливу покарання на пам'ять. Людей розділили на "вчителів" і "учнів". Метою роботи вченого було виявлення меж слідування авторитетам і з'ясування причин, за якими громадяни нацистської Німеччини не чинили опір насильству влади, здійснюваного у відношенні інших людей.

У Мілгрема були серйозні неприємності через проведений ним експеримент. Зокрема, його звинувачували в порушенні етики. У 1984 році вчений помер у віці ледь 51 рік від серцевого нападу.

Як повідомляв "Апостроф", у Великобританії поставили соціальний експеримент, щоб подивитися, чи підтримає сучасна публіка слова, що належать нацистам з гітлерівської Німеччини.

За матеріалами Gazeta Wyborcza