RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Скандал: ФСБ в Криму затримала відомого діяча меджлісу

Співробітники Федеральної служби безпеки РФ затримали в окупованому Криму заступника голови меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, вручивши йому підписку про невиїзд.

Про це у Facebook повідомив перший заступник голови Меджлісу Наріман Джеляль, уточнивши, що Умерова відвезли в ФСБ.

"Слідчий ФСБ вручив Ільмі Умерову підписку про невиїзд. Зараз їдемо до нього додому, так як у нього в будинку співробітниками ФСБ буде проводитися обшук. Після чого його, швидше за все, залишать вдома", - написав Джеляль.

У той же час він уточнив, що перед цим співробітники ФСБ відвезли Умерова до будівлі управління ФСБ в Сімферополі.

"Я думаю, що затримувати і поміщати в СІЗО Ільмі Умерова не будуть. Але суд, швидше за все, відбудеться. Навряд чи, з огляду на вік і стан здоров'я Ільмі, йому присудять позбавлення волі. Можливо, це буде штраф або умовний термін", - висловив думку Джеляль.

Втім, самопроголошений прокурор анексованого Криму Наталія Поклонська в Facebook заявила, що "в березні 2016 року громадянин Умеров, перебуваючи на території України, виступав у прямому ефірі телеканалу АТR, де публічно закликав до порушення територіальної цілісності РФ. Потім виступи Умерова були розміщені в мережі інтернет". За її словами, слідчі кримського управління ФСБ Росії порушили кримінальну справу стосовно Умерова за підозрою в закликах до порушення територіальної цілісності РФ, частини 2 статті 280.1 КК РФ.

"В даний час з громадянином Умеровим проводяться слідчі дії, він доставлений в управління ФСБ", - зазначила Поклонська.

Глава МЗС України Павло Клімкін вже відреагував на дане затримання.

"Схоже, що російські окупанти не зупиняться, поки не арештують всіх кримських татар. Тепер - Ільмі Умеров", – написав він у Twitter.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що окупаційна влада Криму заборонили діяльність междлісу кримських татар на півострові. Російський фінансист і блогер Слава Рабинович у зв'язку з цим оцінив ймовірність визвольної війни в Криму.