RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Опубліковані фото наслідків збройної провокації воїнів Путіна на Донбасі

У мережі з'явилися фотографії наслідків обстрілів, які здійснили російські війська, що знаходяться на Донбасі.

Знімки опубліковані на сторінці прес-центру АТО у Facebook.

Там же наводиться заява представника Спільного центру з контролю і координації режиму припинення вогню (СЦКК) Віталія Іванова, в якій він зазначив, що 9 червня російські окупаційні війська, що окупували окремі райони Донецької області, звинуватили сили АТО в провокаційних обстрілах житлових районів Донецька, Макіївки, Ясинуватої та Докучаєвська.

"Українська сторона Спільного центру контролю і координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін глибоко стурбована тим, що мирні мешканці тимчасово окупованих територій вчергове стали розмінною монетою в інформаційно-пропагандистській кампанії ОРДО. Висловлює глибокі співчуття постраждалим родинам та ще раз наголошує на тому, що підрозділи АТО відкривають вогонь лише в крайньому випадку – виключно у відповідь та по підтверджених позиціях російських окупантів. Вогонь по житлових кварталах не ведеться, навіть у відповідь. Про це добре відомо ворогу, а тому він нерідко облаштовує свої позиції саме у житлових зонах населених пунктів та веде звідти прицільний вогонь по українських позиціях", - заявив Іванов.

"Доклавши чималих зусиль, завдяки небайдужості жителів міста, яким вже набридли вибрики російських окупантів, було встановлено таке: 1. місце влучання – внутрішня частина будівлі. Міна потрапила під козирок балкону. Як видно на світлині, сусідський балкон цілий, а вікна зліва побиті. Таким чином, можна з певною долею ймовірності стверджувати про те, що летіли вони під кутом відносно вікон. 2. траєкторія польоту більш полога, аніж навісна - очевидно постріл було зроблено з невеликої відстані. 3. боєприпас - 82-мм міна, оскільки майже всі вікна залишилися у рамах - їх лише побито осколками. 4. приліт – північно-східний напрямок, ймовірно з території промзони Гірняк – район скотомогильника. 5. відстань до будинку – близько двох кілометрів. Таким чином, є всі підстави для того, аби стверджувати, що російські окупанти намагалися імітувати обстріл сил АТО з населеного пункту Піски. Мета таких провокацій очевидна - скомпрометувати сили АТО, зірвати виконання комплексу заходів з виконання Мінських угод щодо припинення вогню та розведення сторін, не допустити появи на території ОРДЛО озброєних патрулів Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Задля цього окупанти й розгорнули з початку оголошення цієї ініціативи масовану інформаційну кампанію проти такої авторитетної та поважної організації", - зазначили в СЦКК.

Як повідомляв "Апостроф", у ніч на 9 червня проросійські бойовики на окупованому Донбасі обстріляли з артилерії житловий сектор в селищі Південне під Торецком (Донецька область).