RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Польщі відкопали резонансні документи УПА: опубліковані фото

У польському Хохлові Грубешевского повіту відкопали тубус з документами УПА, в якому серед іншого є вказівки захисту українського населення перед польськими бандитами та інструкції щодо потреби вбивати жінок і дітей.

У вівторок документи показав люблінський відділ Інституту національної пам'яті Польщі, повідомляє видання Dziennik Wschodni, передає "Європейська правда".

Повідомляється, що тубус з документами було відкопано під старим горіхом у зв'язку з будівельними роботами в березні цього року.

Особа, яка знайшла документи, передала їх поліції, а потім Інституту національної пам'яті. Звідти документи відправили у Варшаву для реставрації.

"Все вказує на те, що документи належали Української повстанської армії", - сказав прокурор люблінського відділу ІНП Даріуш Антоняк.

В тубусі були знайдені листівки, які можна було прибити до дверей будинку або направити в збройні частини. У деяких з них є інструкції, як вести себе в лісі, в чому полягає діяльність солдатів, як "захищати місцеве українське населення перед польськими бандитами".

"Частина знайдених інструкцій пояснює, на чому має базуватися нещадність проти поляків, і що, в разі необхідності, потрібно вбивати жінок і дітей", - зазначає видання. Крім того, серед документів знайшли вже відомий історикам фрагмент з вказівками українським чоловікам і жінкам вбивати польських чоловіків і дружин.

Слідчі ІПН повідомили, що хочуть опитати людей або їх родичів або сусідів, чиї прізвища загадуються в документах. Слід зазначити, що частина документів, оприлюднених польським виданням, відноситься до дитячої літератури.

Як повідомляв "Апостроф", український журналіст Ігор Гошовський вказав на ряд оптимістичних для України моментів у прийнятому польським Сеймом рішення про визнання Волинської трагедії геноцидом.