RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Убивця Бандери: розсекречено подробиці першого завдання Сташинському від МДБ

В мережі опубліковано розсекречені матеріали про перше завдання МДБ СРСР Богдану Сташинському щодо ліквідації в 1951 році районного проводу ОУН у Львівській області.

Документи опубліковано на сайті Служби зовнішньої розвідки України.

Богдан Сташинський. Львів, квітень 1946 року

Сташинський був завербований 22 квітня 1950 року для ліквідації у Львівській області районного проводу ОУН, керованого діячем національного підпілля з псевдонімом "Кармелюк". Зазначається, що раніше в цьому ж місяці Сташинського затримали у Львові і він зізнався у зв'язках з ОУН, розповсюдженні антирадянських листівок і зборі грошей для ОУН.

За завданням МДБ у березні 1951 року через свою сестру Марію, яка була дівчиною "Кармелюка", Сташинський був впроваджений в боївку ОУН. В результаті за розробленим особисто Сташинським планом "Кармелюк" та ОУНівець з псевдонімом "Борис" були вбиті.

Зазначається, що спочатку планувалося взяти ОУНівців живими, але через прорахунки співробітників МДБ цього зробити не вдалося. Їх трупи були показані жителям села в районі дії ліквідованої боївки ОУН.

Відомо, що після операції МГБ і ОУНівці, і рідні запідозрили Сташинського в роботі на радянську владу. З ним перестали спілкуватися батьки і сестри. У серпні 1951 року надрайонний провідник ОУН "Буй-Тур" надіслав батькові Сташинського лист з погрозами вбити сина за співпрацю з МГБ.

Після цього Сташинський змушений був виїхати зі Львова та почати навчання в Києві, продовжуючи співпрацю з МГБ. Паралельно його готували до відправки на Захід.

Як повідомляв "Апостроф", Служба зовнішньої розвідки України розмістила у відкритому доступі 7 томів секретних матеріалів, які стосуються оперативної розробки Богдана Сташинського.