RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

ЗМІ дізналися подробиці звільнення викраденого топ-менеджера "Укрзалізниці"

Журналісти порталу Страна.ua докладно розповіли про хід слідства, яке дозволило знайти і звільнити топ-менеджера "Укрзалізниці" Валерія Людмірского, якого викрали заради викупу в 10 мільйонів євро.

Згідно з матеріалами слідства, правоохоронці зосередили свою увагу на виявленні "електронних слідів", що залишали викрадачі, які вели переговори з родичами Людмірского. Відстежувалася використання електронної пошти і мобільних телефонів.

Спочатку викрадачі були вкрай обережні, постійно змінюючи адреси поштових скриньок і навіть IP, виходячи на зв'язок з різних регіонів України. Відзначається, що кілька разів злочинці навіть виїжджали до Туреччини, користуючись тамтешньої точкою доступу wi-fi.

За час слідства було отримано безліч дозволів судів на виїмку документації за різними IP, які використовували злочинці. Українські правоохоронці зверталися за допомогою також до уряду Туреччини і навіть отримали сприяння від компанії Google, яка надала доступ до однієї зі скриньок електронної пошти.

Пізніше бандити втратили пильність і стали використовувати для зв'язку з родичами жертви мобільні телефони, на які встановлювали сім-карти - "одноденки".

Відстежуючи такі дзвінки з різних областей України, слідчі змогли встановити місцезнаходження притулку, де утримували Людмірского.

Поруч з камерою, в якій знаходився викрадений, поліцейські знайшли схованку зі зброєю, звідки витягли автомат Калашникова, магазини для нього, пістолети іноземного виробництва, підстовбурний гранатомет з гранатами і кілограм тротилу.

Затримані, які обвинувачуються у викраденні - громадянин РФ (виходець з Дагестану) і громадянин України. На волі залишаються організатор і замовник викрадення - поліція вживає заходів до їх розшуку.

Відомо, що члени злочинної групи, що викрала Людмірского, легально перетнули кордон України в 2015 році, а ідею про взяття заручника їм повідомив якийсь навідник, який розповів про нібито величезні статки топ-менеджера "Укрзалізниці" з яких родичам буде легко сплатити великий викуп.

Раніше "Апостроф" публікував фото і відео-матеріали з місця звільнення Людмирського.