RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Три найвідоміших акції Петра Павленського, який вирішив емігрувати з Росії

Відомий російський художник-акціоніст Петро Павленський оголосив про рішення емігрувати з Росії та попросити політичного притулку у Франції. Його акції завжди привертають увагу ЗМІ та правоохоронних органів і викликають дискусії про суть сучасного мистецтва. "Апостроф" згадує найгучніші перфоманси.

"Шов"

Це перша акція Петра Павленський, її він провів на підтримку учасниць групи PussyRiot, над якими на той момент проходив судовий процес за "панк-молебень" в храмі Христа Спасителя. Павленський зашив собі рот суворою ниткою і стояв біля Казанського собору в Санкт-Петербурзі з плакатом з написом: "Акція Pussy Riot була переграванням знаменитої акції Ісуса Христа (Мф. 21: 1213)".

Поліція викликала "швидку допомогу", художника відвезли на обстеження до психіатра, який визнав Павленський осудним, і його відпустили. Павленський пояснив свою акцію так: "я хотів показати становище сучасного художника в Росії: заборона на гласність. Мені неприємна заляканість суспільства, масова параноя, прояви якої я бачу всюди".

"Фіксація"

10 листопада 2013 року Павленський прибив свою мошонку цвяхом до бруківки на Красній площі. Акція була приурочена до Дня поліції. Сам художник сенс акції прокоментував: "Це метафора апатії, політичної індиферентності та фаталізму сучасного російського суспільства".

Після акції його відвезли в лікарню. Також завели справу про дрібне хуліганство, але за добу відпустили через неправильно складений протокол.

"Загроза"

9 листопада 2015 го о 01:15 Павленський підійшов до дверей будівлі ФСБ на Луб'янці, облив її бензином, підпалив і став перед палаючими дверима в очікуванні власного затримання.

"Палаючі двері Луб'янки - це рукавичка, яку кидає суспільство в обличчя терористичній загрозі. Федеральна служба безпеки діє методом безперервного терору і утримує владу над 146 мільйонами людей. Страх перетворює вільних людей на злиплу масу розрізнених тіл. Загроза неминучої розправи нависає над кожним, хто знаходиться в межах досяжності для пристроїв зовнішнього спостереження, прослуховування розмов і кордонів паспортного контролю. Військові суди ліквідують будь-які прояви свободи волі ", - говорилося в його заяві щодо акції.

Павленський затримали за дрібне хуліганство, потім справу перекваліфікували на "знищення або пошкодження об'єктів культурної спадщини чи культурних цінностей". Після восьми місяців судових розглядів суд визнав Павленський винним і засудив до штрафу в розмірі 500 тисяч рублів (близько 233 тисяч гривень).