RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Міністр анонсував знесення пам'ятника в центрі Києва: в мережі скандалять

Міністр культури України Євген Нищук заявив, що наразі розглядається проект про встановлення в Києві замість Арки Дружби народів пам'ятника воїнам-учасникам АТО.

Про це він заявив в ефірі одного з українських телеканалів.

"За будь-яких умов її (арку) мають знести. Вже зараз це обговорюється", - сказав Нищук.

"Міністр і актор в одній особі запропонував знести Арку Дружби народів. А можна запропонувати знести кудись міністра? Ні, зрозуміло, що дружба народів - це повна маячня. Дружити можуть Вася і Пєтя, перебуваючи в найрізноманітніших національностях. Але країни дружити не можуть. Особливо точно не можуть тепер дружити такі країни, як Україна і Росія. Як то кажуть, тамбовський вовк тобі товариш. Але до чого тут Конструкція, яка давно стала одним із символів Києва? Зрештою, в рамках декомунізації не руйнують же місто Дніпропетровськ, а просто дають йому іншу назву. А отже, не треба нічого зносити. Треба просто додати нового сенсу старій конструкції. Сучасний сенс. У рамках євроінтеграції", - прокоментував на своїй сторінці у Facebook заяву міністра банкір Сергій Фірса.

"Була Арка Дружби Народів - а може бути Веселка Толерантності. І, головне, все ж вже готово. Що є на цей момент на пагорбах Дніпра? Арка. Добре. Арка - це Веселка. Символ ЛГБТ-спільноти. Коли її ввечері підсвітити - один в один. Таким чином, цей знак на пагорбі в Києві показує, що Україна обирає цінності гуманізму, толерантності та поваги. А ще в композиції два чоловіки, спортивної зовнішності, один навіть з голим торсом, в єдиному пориві тримаються за руки. Це взагалі пояснювати не треба. Судячи з усього, радянські архітектори теж були не чужі толерантності. Все і так зрозуміло. Люди люблять один одного, люди разом. Йдуть уперед. До Веселки. Вони сильні, молоді та красиві. А за ними стоять люди очевидно консервативної орієнтації, на барельєфі. У них, судячи по одягу та зовнішньому вигляду, повно скріп у голові. Але вони позаду, відкинуті історією назад. Можуть шепотітися за спиною, але нічого вже змінити не в змозі. Вони програли", - з гумором зазначив Фірса.

"Трохи фантазії - і нічого руйнувати не треба. Є набагато більше корисних справ, яким корисно було б зайнятися і архітекторам, і міністрам", - підсумував банкір.

Як повідомляв "Апостроф", минулого року з ідеєю зносу Арки дружби виступив головний архітектор Києва Сергій Целовальник.

За матеріалами "Українських новин"