RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Кожна десята новина на сайтах донбаських сепаратистів – фейк – дослідження

Моніторинг інтернет-видань, підконтрольних так званим "ДНР" та "ЛНР" показав, що кожна десята розміщена на них новина є фейком, а більшість матеріалів присвячені похвалі ватажків.

Про це йдеться в результатах дослідження ГО "Інститут масової інформації".

Дослідження проводилося в січні 2017 року. Воно показало, що практично всі матеріали на сайтах сепаратистів (82%) спрямовані на вихваляння так званої влади "ДНР" та "ЛНР". При цьому критика на адресу ватажків відсутня взагалі. Також повністю відсутня негативна інформація про діяльність російської влади.

В організації зазначили, що найбільше новин на сайтах присвячені українським новинам. При цьому практично всі повідомлення носять критичний характер. Якщо і зустрічалися матеріали з нейтральною оцінкою, то більшість з них були присвячені діяльності Надії Савченко. Також були помічені матеріали з ознаками замовних. Вони були спрямовані на висвітлення в позитивному світлі "Опозиційного блоку" та Віктора Медведчука.

Виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк зазначила, що при такому положенні справ говорити про проведення демократичних і вільних виборах на підконтрольних територіях не доводиться. "Картина, яку змальовують місцеві ЗМІ про ситуацію в регіоні, є вкрай спотвореною. Право місцевих жителів на інформацію є порушеним, що не дає їм можливості зробити усвідомлений вибір", – підсумувала вона.

Детальніше про те, що стало зі ЗМІ на захопленому Донбасі, читайте в матеріалі "Апострофа".