RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Вчені створили новий надміцний матеріал: відео

Американські вчені з Масачусетського технологічного інституту створили новий надлегкий та надміцний матеріал, повідомляє сайт Популярна механіка.

Нова речовина має губчату структуру, яка при порівняній густині усього в 5% міцніше за сталь у 10 разів. Матеріал створений шляхом стиснення та сплавлення графену, двовимірної форми вуглецю.

Графен - один з найміцніших двовимірних матеріалів, але раніше вчен не знали як перенести його якості на тривимірну структуру. Основним фактором міцності нового матеріалу є його незвичайна тривимірна конфігурація, що говорить про те, що у майбутньому вчені зможуть розробити ще міцніші матеріали, використовуючи в їх структурі ті ж геометричні принципи.

Двовимірні матеріали мають не лише високу міцність, а й унікальні електропровідні властивості, але через свою двовимірність не можуть бути використані при, наприклад, зведенні будівель чи створенні великих електричних апаратів. Однак фізики змогли стиснути невеликі пластівці графену за допомогою великого тиску та нагріву. У результаті була отримана стабільна, дуже міцна структура, яка зовні нагадує корали чи мікроскопічні водорості діатомеї. Секрет її міцності полягає у величезній площі поверхні, по якій розподіляється навантаження.

Читайте також: Вчені заявили про виявлення нового органу в тілі людини