RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Зустріч глав МЗС країн "нормандської четвірки": експерт пояснив позицію РФ щодо ОБСЄ

Німецький політолог Йоганн Заячковскі розповів, чим викликана позиція Росії на переговорах у Берліні по збройної місії ОБСЄ на Донбасі.

Про це він сказав в коментарі "апостроф".

Після переговорів глава МЗС України Павло Клімкін перерахував всі "недіскуссіонние" для України аспекти.

"Такі, наприклад, як доступ ЗМІ до передвиборної і виборчої кампаній. Або участь українських політичних партій, оскільки саме в цьому сенс політичного процесу. Це питання Центральної виборчої комісії, це, врешті-решт, українські вибори. А також люди, вимушені покинути території, підконтрольні ДНР і ЛНР, повинні отримати можливість проголосувати або бути обраними. Це їхнє конституційне право", - сказав міністр.

Судячи з усього, така позиція української сторони не сильно обурила главу МЗС РФ Сергія Лаврова. На підсумковій прес-конференції він в черговий раз підкреслив, що Росія не є стороною конфлікту, а шляху до його вирішення повинні вибудовуватися на основі діалогу між Києвом, Донецьком і Луганськом.

"У нас був досить конкретна і непроста розмова, але головним було те, що всі ми хочемо повністю виконати всі домовленості, які були зафіксовані лідерами чотирьох країн в Мінську в лютому минулого року - і з питання безпеки, відведення озброєнь, гуманітарної допомоги, економічного відновлення, а також з питань політичного врегулювання цього конфлікту ", - підкреслив Лавров.

За словами Лаврова, він звернувся до української сторони з проханням не йти від зобов'язань по виконанню Мінських домовленостей.

"Отже, Москва в черговий раз намагається покласти провину за невиконання Мінська-2 на Київ. Зараз для Кремля це як не можна до речі, адже він хоче показати себе у вигідному світлі напередодні рішення Європейського союзу про продовження санкцій відносно РФ", - заявив "Апострофу" німецький політолог Йоганн Заячковскі.

При цьому Лавров зазначив, що Москва наполягає на необхідності проведення виборів на Донбасі, прийнятті закону про особливий управлінні на тимчасово окупованих територіях, а також на закріпленні цього статусу в Конституції України. "Вибори, статус, конституційна реформа та амністія - це взаємопов'язані аспекти. На наше переконання, поки цей пакет не узгоджений і не схвалений, а схвалювати його, звичайно ж, повинна Верховна рада, то провести вибори буде практично неможливо", - сказав міністр закордонних справ Росії.

Міністр також підкреслив, що в РФ не налаштовані підтримувати ініціативу Петра Порошенка про введення на Донбас поліцейської місії. На думку Лаврова, безпеку виборів в Донбасі можна забезпечити і без воєнізованих структур. При цьому, додав він, спостерігачі ОБСЄ на вибори будуть запрошені.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Війна на Донбасі: чого досягла Україна на зустрічі в Берліні.