RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Стали відомі подробиці позову проти Путіна щодо загибелі МН17

Американський юрист Джеррі Скіннер, який очолює зусилля австралійської адвокатської контори LHD у спробі добитися від Росії та президента країни Володимира Путіна в Європейському суді з прав людини компенсації жертвам катастрофи лайнера Malaysian Airlines на Донбасі, покладає всю відповідальність за трагедію на російського президента.

Так, він домагається зараз $330 мільйонів за цією справою, передає Reuters.

Адвокат висловив упевненість в успіху, визнавши також, що на це можуть піти роки. За словами Скіннера, у нього немає особистих претензій до Путіна, але російський президент сам підвищив масштаб своєї відповідальності шляхом концентрації контролю над державою.

"У Росії не відбувається нічого без його схвалення, тому за інших відповідальність несе він", - сказав він.

Адвокат заявив, що свідчення очевидців, відеозаписи, знімки, дані радарів та записи переговорів з авіадиспетчерами говорять у підтримку позову про компенсацію.

"Уся ця інформація доступна, навіть якщо не було (прямої) російської участі, я впевнено кажу, що це саме росіяни спровокували те, що трапилося", - сказав Скіннер.

Адвокати LHD виступають від імені 16 жертв з Австралії, Нової Зеландії та Малайзії і 33-х родичів загиблих. У кожному позові міститься вимога компенсації на $10 мільйонів.

На думку Скіннера, для розкриття правди про катастрофу потрібен тиск з боку світової спільноти.

"Я сподіваюся, що в цьому буде брати участь влада Австралії. Нам потрібен важіль в особі одного з урядів з чистими руками", - сказав він.

Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп висловилася за незалежне розслідування.

"Як би болісно, важко і травматично це не було для тих, хто втратив своїх близьких на борту рейсу MH17.., ми будемо працювати дуже напружено над тим, щоб була сформована система, створений механізм притягнення до відповідальності винних за цей злочин", - зазначила вона.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав у відповідь на прохання прокоментувати ймовірні міжнародні позови у зв'язку з катастрофою, що поки суди не приступали до роботи.

"Позов стає позовом в той момент, коли він приймається до розгляду судом і коли апарат суду відповідним чином інформує сторони або сторону, стосовно якої він виставляється. Подібних дій досі не приймалося", - додав він.

Як повідомляв "Апостроф", журналісти розвінчали претензії російської влади до доповіді Ради безпеки Нідерландів про розслідування катастрофи Boeing MH17 на сході України.

Читайте також матеріал "Апострофа": Аварії Boeing над Донбасом, — Bellingcat встановив, хто збив літак.