RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

У Британії розповіли, як заглянули в голову Путіну

Британська журналістка Наталі Ногайре вважає, що президент РФ Володимир Путін хоче від Заходу визнання права за Кремлем приймати рішення щодо європейської політичної архітектури та системи безпеки.

Про це вона пише у своїй колонці для видання "The Guardian".

"Поки європейські лідери вважають, що наближаються до вирішення кризи біженців після укладення угоди з Туреччиною, за ними здалеку спостерігає ще одна сила: Росія", - пише Ногайре.

Журналістка зазначає, що багато чого стало зрозуміло з твіту голови інформаційного департаменту російського МЗС Марії Захарової, в якому містилася заява: "міграційна криза була спричинена безвідповідальними спробами поширити демократію західного зразку на Близький Схід". Це повідомлення з'явилося за кілька годин до зустрічі європейських лідерів у Брюсселі і не тільки виражало неприйняття Москвою усього, що здається їй натхненною Заходом зміною режиму; воно також повинно було стати своєрідною "доганою".

"Щоб заглянути в голову Володимира Путіна, варто подивитися на нещодавні тексти його міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Лавров чітко це вимовляє. Росія хоче, ні багато ні мало, фундаментальних змін: формального, закріпленого договором права приймати рішення щодо європейської політичної архітектури та системи безпеки", - пише Ногайре, маючи на увазі статтю, написану головою російського МЗС для московського журналу "Росія в глобальній політиці".

У згаданій статті Лавров посилає сигнал: поки Росія не отримає бажаного, стабільності на континенті не буде.

"Ключове речення статті – "За останні два століття кожна спроба об'єднати Європу без Росії та проти неї неминуче призводила до похмурих трагедій", - пише Ногайре.

Журналістка наголошує, що Лавров не вільний мислитель, який міг би висловити свою позицію, незалежну від Путіна, а технократ, який грає на дипломатичній флейт, проте налаштовує цю флейту російський президент. Також звертається увага, що стаття Лаврова з'явилася якраз тоді, коли Європа змушена розбиратися з кризою мігрантів.

"Сказати, що Путін перетворив кризу біженців на зброю, – означає приписати йому занадто великий контроль над тим, що трапилося: Росія не розпочинала цю кризу. Але Путін скористався ситуацією, яка поглибила суперечності всередині Європи та оголила її слабкі місця. До того ж криза дала поштовх європейським праворадикалам, яких підтримує Росія", - пише Ногайре, зазначаючи, що керівництво НАТО справедливо говорить про те, що РФ та її протеже Башар Асад посилили кризу біженців, але розпочався процес виходу в Європу задовго до цього.

"Тим не менше дуже цікаво спостерігати, як Лавров посилається на європейську історію для підкріплення свого твердження про те, що без співпраці Росії континент приречений на хаос. Він згадує Катерину Велику (канцлер якої одного разу з гордістю сказав: "Жодна гармата в Європі не може вистрілити без нашої згоди"), наполеонівські війни і кримський конфлікт 1853-56. Він подає параноїдальну версію історії, в якій "західні європейці століттями вступали у змови з метою принизити і послабити Росію", - йдеться у колонці британської журналістки.

На думку Ногайре, Лавров намагається провести паралелі між Путіним та Петром Першим, який за допомогою "жорстких внутрішніх заходів та успішної зовнішньої політики" зміг зробити Росію ключовим європейським гравцем "менш ніж за два десятиліття".

"Він повторює мантри Москви про те, що РФ не програла Холодну війну – та нібито закінчилася в результаті "нещасливого збігу обставин", що призвів до розпаду СРСР. Розширення ж ЄС і НАТО, пише він, було не звільненням "невеликих європейських країн", а просто "зміною господаря", - цитує Ногайре Лаврова, на думку якого тепер ці країни не можуть прийняти жодного рішення, не отримавши попередньо згоди ЄС.

"Лавров порівнює європейську систему з радянським тоталітаризмом", - зазначає журналістка.

За її словами, всі вищеперераховані меседжі Росії дозволяють зрозуміти, в чому ж полягає довгострокова стратегія Путіна.

"Головна мета Путіна – не Близький Схід, а Європа. Саме в цих територіях завжди була зацікавлена Росія", - вважає Ногайре, додаючи, що саме цим прагненням РФ Заходу, можливо, незабаром доведеться протистояти.

Як повідомляв "Апостроф", заступник голови Соціал-демократичної партії Німеччини, партнер по правлячій коаліції канцлера Ангели Меркель Ральф Штегнер закликав Росію не зловтішатися у зв'язку з міграційною кризою в Європі.

За матеріалами "НВ"