RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Кумедний конфуз МЗС РФ з Японією: у Лаврова зробили заяву

Речник Міністерства закордонних справ (МЗС) Росії Марія Захарова відреагувала на конфуз свого відомства, яке помилково відправило рекомендацію не давати інтерв'ю японській газеті "Санкей" замість одного з російських відомств — в редакцію газети "Санкей".

Про це Захарова пише на своїй сторінці в Facebook.

"Вчора в блогосфері пішли посилання на японську газету "Санкей Сімбун", яка опублікувала уривок з листа МЗС з критичними оцінками в її адресу. Інтрига в тому, що лист адресований зовсім не газеті. Яким чином він туди потрапив — складно сказати. Кур'єр переплутав чи хтось передав "по дружбі". Нехай це залишиться загадкою. Але суть не в цьому. Ми не збиралися публічно говорити про те, що думаємо про це видання. Ну раз вже газета вважала можливим читати і тим більше цитувати чужі листи, то у нас розв'язані руки. Будьте ласкаві", — заявляє Захарова.

"Отже, розповідаю. У МЗС приходять запити від різних організацій (держструктур, неурядових організацій, ЗМІ) на предмет підтвердження та експертної оцінки роботи того чи іншого зарубіжного засобу масової інформації, акредитованого в Росії. Чому в МЗС? Тому що саме МЗС, його прес-центр, здійснює візову підтримку іноземних журналістів, акредитує їх і т. д. Деякий час тому подібний запит надійшов з проханням на експертному рівні оцінити спрямованість японської газети "Санкей Сімбун" і рекомендувати або не рекомендувати взаємодію з виданням. Одним словом — порадити, чи варто мати з ним справу, наскільки газету можна вважати респектабельним і професійним виданням", — розповідає речник МЗС РФ.

"Перевірили — кореспонденти працюють в Росії офіційно. Акредитація в порядку. А от публікації про двосторонні відносини ставлять під сумнів можливість серйозного сприйняття видання — очевидна націоналістична спрямованість. Одні заголовки чого варті: "Росія вкрала Курили і тепер видає їх за свої", "Зустріч Путіна і Абе принесе Японії тільки шкоду", "Росія може використовувати японські технології в області робототехніки у військових цілях" і так далі", — зазначає Захарова.

"Публічно такі статті коментувати, як ви розумієте, собі шкодити. Але якщо надходять листи та звернення, ми зобов'язані реагувати. Відповідно, написали відповідь, що, враховуючи критичний, а часом агресивний характер публікацій, дати позитивні рекомендації виданню не можемо. Адже і не помилилися! Ми не хотіли, але газета зробила все сама. Тепер всі знають: вона не тільки містично пише про "крадіжку Курiл", але і в практичному плані присвоює собі те, що їй не належить. Не самураї. Хоча... Адже публікація листа, адресованого не тобі, та ще й з неприємною оцінкою — це інформаційне харакірі. Так що, ще раз і зараз публічно: тепер ви знаєте, що таке мати справу з газетою "Санкей Сімбун", — заявляє речник російського МЗС.

"Кур'єру премія, тому що postmodernism forever. І будьте обережні з листами, які адресовані не вам, чи не правда?", — додала Захарова.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Марія Захарова з єхидством відреагувала на слова Петра Порошенка про те, що українська армія одна з найсильніших на континенті.