RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

З'явилися подробиці розмови топ-радника Порошенка з информвоїнами Путіна

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, призначений наприкінці травня президентом України Петром Порошенком своїм позаштатним радником, дав інтерв'ю російським пропагандистам.

Фрагменти бесіди публікує путінське інформагентство "РИА Новости".

Так, Рамудсен заявив, що Захід ніколи не визнає анексований Крим російською територією.

"У довгостроковій перспективі це є метою всіх західних держав. Як ми ніколи не визнавали незаконне приєднання Радянським Союзом трьох балтійських країн – Естонії, Латвії та Литви, так ми ніколи не визнаємо незаконне приєднання Криму до Росії. Але при цьому я також буду радити не робити з цього невідкладний пріоритет. Воно є, це питання, яке продовжить існувати, але тепер потрібно концентруватися на інших питаннях: на реформах, на повній імплементації Мінська-2 тощо", — зазначив він.

Расмуссен також висловив готовність посприяти щодо виконання Мінських угод і зустрітися з російською стороною для обговорення цього питання.

"Якщо є бажання з російської сторони, я би хотів зустрітися і з російськими офіційними особами. Я хотів би цього... Я вважаю, що було б краще і для Росії, і для нас співпрацювати, а не протистояти. І якщо я як радник українського президента зможу сприяти такого роду співпраці, я був би радий це зробити", — наголосив він, додавши, що готовий до зустрічі з російськими представниками на будь-якому рівні.

"З ким завгодно. Я готовий зустрітися з ким завгодно, хто може хотіти зі мною зустрітися", — заявив екс-генсек НАТО.

Водночас Расмуссен підкреслив, що відновлення відносин РФ з НАТО є можливим тільки після припинення російської агресії в Україні.

"Є питання, які більш ефективно вирішувати у співпраці між НАТО і Росією. Ви назвали деякі з них: Афганістан, боротьба з тероризмом, а також Сирія та Ірак, боротьба з ІГІЛ тощо. Але нам також потрібно розуміти, що все розпочалося через російську агресію проти України. Не можна провадити справу, як раніше, поки Росія буде продовжувати дестабілізувати схід України. У цьому наша проблема. Я виступаю за те, щоб Росія, згідно з мінськими домовленостями, вийшла зі східної України, і прикордонний контроль між Росією і Україною був відновлений, щоб українці отримали контроль над кордоном. Тоді ми зможемо говорити про відновлення цих дій. Доки Росія намагається створити заморожений конфлікт на сході України, це буде дуже важко", — пояснив він.

Расмуссен також підкреслив, що вважає правильним кроком зміцнення східного флангу НАТО.

"Повинен зазначити, коли я озираюся назад, я вважаю, що ми зробили правильно, коли відреагували на російську агресію проти України, застосувавши оборонні заходи. Ми не зробили жодних наступальних дій проти Росії. НАТО не загрожує Росії", - підкреслив він, додавши, що країни-члени альянсу повинні виконувати зобов'язання щодо захисту союзників від будь-якого нападу.

"Тому у світлі російської агресії проти України нам потрібно адаптуватися до ситуації та розміщувати більше ресурсів у трьох балтійських країнах — Румунії, Болгарії, Польщі, всі знаходяться на кордоні Росії. Я кажу про це з жалем, але так і є", — заявив екс-генсек НАТО.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Расмуссен неодноразово виступав із закликом надати Україні озброєння для боротьби з російською агресією.