RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

27 березня

Всі новини

Журналісти розкрили подробиці викриття в Європі російського шпигуна

Американське видання Politico опублікувало матеріал, у якому розповів подробиці про викриття в Мадриді співробітника Служби зовнішньої розвідки РФ Сергія Черепанова, який протягом майже 20 років переховувався в Іспанії під ім'ям Генрі Фріта і працював нелегально.

Стаття американського видання опублікована на порталі фонду "Відкрита Росія".

"Справжнє ім'я Фріта — Сергій Юрійович Черепанов. Він народився в Росії в 1955 році, на два роки раніше свого передбачуваного народження в Еквадорі. У Москві залишалися його дружина Ольга Костянтинівна Черепанова та син Андрій. Весь той час, який він провів в Іспанії, він служив у СЗР", - йдеться в матеріалі.

"Джерела в європейських розвідслужбах кажуть, що Черепанова розкрили завдяки тому ж розвіднику, який вивів ФБР на десять нелегалів в Америці. У червні 2011 року російський військовий суд визнав колишнього співробітника полковника СЗР Олександра Потєєва винним у державній зраді і дезертирстві і заочно засудив його до 25 років в'язниці. Російська преса називала його американським "кротом" в Москві", - пише журналіст американського видання.

За даними європейського джерела журналіста, знайомого з його справою, Фріт був під наглядом більше року. Це дало контррозвідці час розібратися з його легендою.

"У Черепанова була система, що дозволяла йому зв'язуватися безпосередньо з Москвою. Через неї він отримував інструкції про те, де і коли йому зустрічатися з російськими агентами в третіх країнах, зазвичай недалеко від Іспанії. Він писав донесення в Москву з допомогою ноутбука зі спеціальною системою шифрування і копіював їх на захищеному флеш-носії, який поміщав в одну із схованок — "мертвих поштових скриньок", як їх називають в спецслужбах. Потім флешку непомітно виймав один з російських дипломатів в Мадриді", - описують канал зв'язку російського шпигуна в матеріалі.

"Зазвичай у таких шпигунів дві мети. Іноді вони самі працюють з агентами та джерелами, але частіше СЗР використовує їх для передачі інформації, тому що "офіційні" шпигуни знаходяться під наглядом, і це обмежує їх пересування. Офіційні шпигуни працюють у посольствах та захищені дипломатичним імунітетом", — пояснює агент, детально знайомий із справою.

"Після своєї втечі Черепанов пропав з радарів західних спецслужб. Припускають, що він повернувся в Москву по одному із заздалегідь спланованих маршрутів, які часто готують для нелегалів на випадок термінової втечі. Повернувшись, він не отримав публічного заохочення від президента Росії Володимира Путіна", - зазначає журналіст.

Як розповіли представнику ЗМІ його джерела, після зникнення Черепанова, двох російських дипломатів в Мадриді, Антона Олеговича Симбірського і Олександра Миколайовича Самошкіна, попросили покинути Іспанію через їх ймовірну причетність до роботи з іспанським "кротом".

"Знайти Черепанова в Росії не вдалося", - резюмує журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", італійська поліція та португальські спецслужби заарештували в Римі вірогідного співробітника російських спецслужб, а також співробітника Служби інформації та безпеки Португалії, який підозрюється у продажі секретних даних РФ.