RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Всеправославний Собор: у Гундяєва пояснили, як РПЦ сама себе зробила ізгоєм

Протодиякон Російської православної церкви Андрій Кураєв навів історичну паралель між поточним Всеправославним Собором і Вселенським собором у 431 році.

Про це Кураєв розповів в інтерв'ю російському виданню Собеседник.ru.

"Наприклад, в 431 році відбувся Третій Вселенський собор у місті Ефес. Він був дуже скандальний: мало того, що делегація римської церкви приїхала пізніше інших, так ще й у сусідніх містах засідали два різних собору, які вели жорстку полеміку, проклинаючи один одного. Причому в кожному з цих півсоборів брали участь по два патріархи (їх тоді було п'ять, включаючи римського)... Тобто все було дуже складно, але в підсумку все ж був Вселенський собор", - сказав протодиякон.

За його словами, Всеправославний Собор може завершити свою роботу через місяць, а може і через 10 років.

"А ось потім, коли РПЦ все-таки вскочить у цей поїзд, виявиться, що він вже якусь кількість станцій проїхав. Без РПЦ. І яка це кількість, зараз ніхто не може передбачити. А бери участь РПЦ у цьому соборі, ми могли б контролювати те, що там відбувається", - зазначив Кураєв.

"А ми потім будемо поставлені перед фактом і повинні будемо, якщо побажаємо в цьому всеправославному процесі брати участь, прийняти ці умови", - додав він.

Також Кураєв наголосив, що РПЦ сама себе зробила ізгоєм, але виключив, що у Російської православної церкви є розкол.

Крім того, він сказав, що у РПЦ фактично немає змістовних претензій до Всеправославного Собору.

"У нас-то, виходить, немає змістовних претензій до цього Собору і його рішень. Його документи були представлені патріархом Кирилом ієрархам РПЦ у лютому, вони одноголосно були затверджені...", - підсумував протодиякон.

Як повідомляв "Апостроф", релігієзнавець Людмила Филипович заявила про поразку Москви як центру православ'я.