RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Всеправославний Собор: журналіст указав на жорсткий провал РПЦ

Журналіст Ігор Тишкевич вказав на провальність рішення Російської православної церкви (РПЦ) не приїжджати на Крит на Всеправославний собор.

Про це він написав у своїй статті на сайті видання "Хвиля".

Журналіст зазначив, що солідарність з патріархом Кирилом виявила лише Болгарська церква. При цьому Сербська церква відмовилася, хоча серед сербів сильні проросійські погляди.

"На цьому тлі показова гра сербів. Попередньо Сербська церква після контактів з Москвою заявляла про намір не надсилати делегацію на собор. Однак таке саме рішення болгарських одновірців відкрило вікно можливостей", - зазначив Тишкевич.

"Як би там не було, але Собор змінить баланс сил у православному світі. Серед іншого на кону стоїть, хто на яких ролях опиниться в середовищі "слов'ян — православних". Відмова від участі в Соборі росіян та болгар створює унікальну можливість. Тому предстоятелі Сербської церкви почекали, поки будуть скасовані авіарейси з Москви і Софії. Після цього швидко завантажилися на борт і полетіли на Крит. Формально вони змінили рішення на користь участі за 2 години. Цього вистачило, щоб зібрати делегацію та організувати прямий авіарейс. Оперативно спрацювали, треба зазначити", - написав журналіст.

Він також підкреслив, що ще одним недоліком РПЦ стала позиція Польської православної церкви.

"Автокефалія цій церкві була дарована Константинополем в 1924-му році, і це прекрасний кейс для України. Адже після розділів Речі Посполитої парафії на території Польщі, Західної Білорусі та України перебували у підпорядкуванні Москви. Константинополь це не визнавав, але нічого вдіяти не міг. До моменту відродження Польської держави. Однак прихід більшовиків в 1945-му розставив все на свої місця. Сталін жартувати не любив. Митрополит Діонісій у 1948 році "звернувся з покаянним листом до Патріарха Московського Алексія". РПЦ прийняла "польську церкву у своє лоно". У тому ж 1948-му році Синод у Москві видав постанову, "згідно з якою Російська Церква благословляє Польську Церкву на самостійне існування". Тобто формально Польська автокефальна церква перебувала в "подвійному підпорядкуванні". Самостійність була дарована як Константинополем, так і Москвою. Участь поляків у Соборі розставила крапки над "і". Показало Російській православній церкві її місце", - зазначив журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", британське видання The Economist вважає, що через рішення Московської церкви не приїжджати на Крит патріарх Кирило втратив важелі впливу на свого константинопольського колегу — Вселенського патріарха Варфоломія І.