RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Російський економіст дав протверезну відповідь путінцям з приводу Brexit

Російський економіст Ігор Ніколаєв у зв'язку з виходом Британії з Євросоюзу (Brexit) дав росіянам пораду не радіти, що європейцям буде гірше, а задуматися про економічні наслідки цієї події для РФ.

Про це він написав у своєму блозі на сайті радіостанції "Ехо Москви".

"Зловтішатися взагалі не добре. Проте хто ж буде пам'ятати про це, коли така "радість" привалила — Великобританія виходить з ЄС. Отже, з ЄС йде країна, уряд якої досить жорстко і послідовно критикував російську зовнішню політику, і санкційна єдність ЄС може бути зруйнована зі всіма сприятливими для Росії наслідками. Ось така проста логіка. Радість була, ясна річ, у декого ще й тому, що тепер, як їм здається, європейцям буде гірше. Ну, тут вже зовсім все просто: "Нехай у мене сарай згорить, лише б у сусіда корова здохла", - зазначив економіст.

Ніколаєв пише, що Великобританія внесла в бюджет ЄС в 2014 році 11,3 млрд євро, а отримала 7 млрд. євро.

"Таким чином, баланс внесків і витрат був явно не на користь Великобританії (мінус 4,3 млрд євро). Що таке ці гроші для загального бюджету? Це близько 3% . Втрата значуща, але не критична. Головні економічні наслідки від Brexit взагалі, по-моєму, будуть в іншому. Коротко— і, можливо, середньострокові наслідки — це негатив для економіки, це гальмування економічного зростання. Причому, як для Великобританії, так і для ЄС, а ось довгострокові наслідки — це, швидше за все, позитив.

На першому етапі негативним фактором буде невизначеність. Коли невідомо, що і як буде відбуватися при цьому цивілізованому розлученні, тоді у інвесторів знижується апетит до ризику, виникає природне бажання перечекати смутні часи. Однак потім буде все очевидніше, що нічого страшного не сталося. Більш того, конкуренція на європейському, і на світовому економічному ринку стане більш сильною, а це те, що тільки стимулює економічне зростання. Одночасно і ЄС буде просто змушений зробити правильні висновки з інциденту і не допускатимуть подібних помилок подібних на ті, що призвели до міграційній кризи. Висновок: в довгостроковій перспективі і Великобританія, і ЄС виграють від Brexit", - пише економіст.

"Росія, очевидно, в коротко— і середньостроковій перспективі, тобто поки ЄС і Великобританія будуть вирішувати свої економічні проблеми, тільки програє від всієї цієї історії (довгострокові перспективи російської економіки практично не залежать від Brexit). Російська економіка і без цього в кризі, а тут ще такий потужний зовнішній негатив, адже ЄС — це основний зовнішньоекономічний партнер Росії. Причому нам буде болючіше. Там економіка зростає, а зростаюча економіка, на відміну від нашої падаючої, справляється з проблемами набагато успішніше. Невизначеність, про яку вже було згадано вище, це гальмування інвестицій і для російської економіки. Так чому радіють? Що зловтішаються?", - зазначив Ніколаєв.

Як повідомляв "Апостроф", на думку російського журналіста Андрія Мальгіна, після виходу Британії з Євросоюзу агенти Кремля будуть проштовхувати ідею референдумів в різних країнах ЄС, щоб завдати Заходу як можна більшої шкоди.