RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Всеправославний Cобор: фахівці вказали на казус

Отці Всеправославного Собору, який проходив вперше більш ніж за тисячу років, затвердили сім важливих документів, два з яких говорять про одне й те саме.

Про це "Апострофу" розповів співробітник Інституту релігії та суспільства Анатолій Бабинський.

Це "Енцикліка, або Окружне послання", "Послання Святого і Великого Собору Православної Церкви до православних людей і кожній людині", "Важливість посту та його дотримання сьогодні", "Відносини Православної Церкви з іншим християнським світом", "Автономія і спосіб її проголошення", "Про збори православних єпископів у діаспорі", "Таїнство шлюбу та перешкоди до нього", а також "Місія Православної Церкви у сучасному світі". Майже всі ці документи, крім "Послання Великого Собору", були підготовлені заздалегідь і прийняті з невеликими правками.

Як пояснив "Апострофу" Бабинський, "Послання" з'явилося в ході проведення Собору. У "Посланні" і "Енцикліці" йдеться про одні й ті самі речі, але тон подачі різний. "Якщо тон "Послання" молодий і оптимістичний, то подача "Енцикліки" — стареча й брюзжача — як би чого не вийшло", — пояснив різницю у своєму Facebook науковий співробітник Колумбійського університету (США) Архімандрит Кирил Говорун, в минулому — керівник Відділу зовнішніх зв'язків Української Православної церкви.

За словами Бабінського, Отці Собору підписали обидва документи, і тепер може бути так, що кожен з них буде посилатися на той із них, який йому більше подобається.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Головне досягнення Собору на Криті в тому, що він взагалі відбувся.